PROFILEN Markus värnar om det enkla Maten i Sveri
ge är för billig. Och varför ska vi kunna köpa allt året om? Mästerkocken Markus Aujalay betalar gärna mer för hög kvalitet och strävar efter att servera enkel mat – både hemma och på restaurang. Text Helena Wennström Foto Kristina Sahlén Hemligheten bakom Markus Aujalays framgångar som kock är enkelhet. H an serverar sina gäster vardagslyx lagad på exklusiva råvaror. Utmaningen för Markus Aujalay är att få maten lika nylagad som barndomens nystekta strömming på knäckebröd hemma hos mormor på landet. Det är knappt ett halvår sedan han öppnade sin tredje restaurang. Tegelbackens inredning går i rosa, ljust lila och ljusblått, inspirerad av jugendbyggnaden Centralpalatset i Stockholm, där den ligger på bottenvåningen. Markus Aujalay tycker om storstadspulsen, men njuter också av lantliv och naturen när han är ledig. Som på vintern, när han åker skidor i Åre eller gör utflykter på landsbygden runt om i Sverige. – Jag älskar att vara mitt i en storstad, det kan vara betydligt större städer än Stockholm. Men jag tycker att det är härligt på landet också. Jag behöver både och. HAN HAR MÅNGA barndomsminnen kopplade till mat. Som liten besökte han ofta sin mormor på gården i Sundsvalls skärgård. Hon var hushållslärare och lagade mycket mat. – Vi åt mycket fisk, strömming och sik, men även lax på den tiden. Det är tomt i restaurangen så här en timme innan den öppnar. Men det > Tillväxt 17