BD 1
TEXT PETER STEEN-CHRISTENSEN KLASSIKER Gimlet Skö
rbjugg var en retsam fiende mellan 1400-talet och 1700-talet. Hälften av sjömännen på en expedition kunde duka under innan de kommit i mål och man räknar med att tre miljoner sjömän fick sätta livet till på grund av sjukdomen under perioden. Men någon gång i mitten av 1700-talet så listade en engelsk marinläkare vid namn James Lind ut att juicen från limefrukten botade och motade den elakartade skörbjuggen. Det gör för all del även citroner och apelsiner men just limejuice blev sedermera obligatoriskt på de engelska fartygen. Att blanda denna limejuice med gin känns som en självklar lösning och att lägga till lite sötma för att förfina resultatet var aldrig långsökt. Men var och hur drinken dök upp är inte klart. Första omnämnandet i print var i Admiral Albert Gleaves memoarer. Han var i USAs flotta och skrev att under ett besök i Kina i september 1920 hade han serverats ”en ny drink som heter Gimlet – en mild affär med gin, limejuice och vatten”. Två år senare är Gimlet omnämnd i Harry MacElhones ”ABC of mixing cocktails” där receptet är ”hälften Coates Plymouth Gin och hälften Rose’s Lime Cordial” med instruktionen ”Rör om och servera i samma glas. Kan isas” samt en liten notis om att drinken hade varit populär i flottan. Medan puristiska pedanter väljer att följa det ursprungliga receptet – hälften gin (helst Plymouth), hälften Rose’s Lime Cordial – så väljer merparten idag att göra en gimlet med färskpressad lime och sockerlag. Eller en kombination av de båda varianterna. Experimentera gärna fram vilka proportioner som passar just dig. 30 INGREDIENSER 5 cl Gin En dryg cl Färskpressad lime 1 cl Sockerlag Is Kallt glas GÖR SÅ HÄR Ner med allt, utom glaset, i en shaker och skaka den iskall. Sila upp i cocktailglas. Garnera med en skiva lime.