BD 1
TEXT PETER STEEN-CHRISTENSEN MICHA VAN DINTHER AP
ERITIF VINTERSTORM Trots att man är bästsäljande single malt i världen och har 130 år av historia så vill Glenfiddich gärna utmana den traditionella skotska whiskyindustrin. Ett av de senaste greppen är att lagra whiskyn på fat som tidigare använts till isvin. Glenfiddichs maltmästare Brian Kinsman besökte Kanada för att se när frysta druvor skördades i tio minusgrader för att sedan lagras på fat. Han experimenterade i sex månader och har nu plockat fram Glenfiddich Winterstorm. – Jag upptäckte tidigt att endast ovanliga whiskysorter, exempelvis de som lagrats i 21 år, klarade av intensiteten från isvinsfaten, eftersom de innehåller mer tanniner från sina år på ekfat. Det resulterade i en unik och fräsch ton, säger Brian Kinsman. PSC Glenfiddich Winterstorm är släppt i väldigt begränsad upplaga på Systembolaget för 2 600 kronor per flaska. Dessutom kan man få den på bland annat Grand Hotel, At Six och Hotel Diplomat i Stockholm samt Terassen Gävle. DRICK DET HÄR NU! ORANGEA VINER BREWDOG + BREWSKI = SANT Skotska Brewdog är ett av de mest framgångsrika och kända hantverksbryggerierna. Nu har de slagit sina påsar ihop med Helsingborgsbryggeriet Brewski och skapat en Mango IPA med namnet Manic Mango. Det är en fruktig IPA bryggd på bland annat den tyska humlesorten Magnum och amerikansk Citra. Ölet har, förutom mango, toner av citrus, persika, tall och citronskal. Samarbetet är ett led i Brewdogs serie på tio samarbeten i lika många länder där Brewdog vill lyfta lokala bryggerier som levererar kvalitet. – Vi var själva i samma läge för bara några år sedan och känner igen vår egen passion och drivkraft hos dessa bryggare, berättar James Watt, grundare av Brewdog. PSC Manic Mango finns tillgänglig på Barski, Brewskis bar i Helsingborg, på Brewdogs barer i Stockholm, Göteborg och Malmö samt på Systembolaget. Varför? Den riktiga frågan är ”varför inte?”. Orangea viner har på den senare tiden varit ett trendigt, friskt och lite funky alternativ till vitt, rött och rosé. Och dessutom vet vi ju att lite extra frukt varje dag bidrar till en hälsosam diet och hjälper till när du har en hård dag. Hur: Färgen på den här typen av vin är ett resultat av fermenteringsprocessen där skalen har spenderat tid i kontakt med vin-juicen vilket ger vinet en viss tanninstruktur och dess bärnstensfärg. Njut av det väl kylt, precis som vitt vin. Var? Sakiko Jin och Damon Young, Jin och Young, tidigare på Oaxen och Woodstockholm, har öppnat Ambar – en vinbar som specialiserar sig på bärnstensfärgade drycker, de flesta av dem tillgängliga på glas och handplockade av ägarna. Matmöjligheterna består framförallt av japansk comfort food. MVD 8