Nöjesguiden 1
Krog ERGO ÄR STOCKHOLMS NYA FINKROG Från och med
juni månad intar köksmästare Petter Johansson med team restaurang Gastrologiks tidigare lokaler. PETTER JOHANSSON HAR erfarenhet från trestjärniga krogar såsom Gordon Ramsay i London, Per Se i New York och Frantzén i Stockholm. Det säger en del om ambitionsnivån på den nya östermalmskrogen Ergo. Menyn är av den franska skolan och bygger på fem huvudserveringar, där du som gäst har möjlighet att välja mellan två alternativ i varje servering. – Med Ergo vill vi skapa en informell, varm och levande restaurang. Genom att erbjuda valmöjligheter i menyn kan gästerna skapa sin egen personliga upplevelse, vilket ger en mer modern tolkning av fine dining, säger Petter Johansson. OCH MÅLET MED Ergo är tämligen solklart. – Trots vår ödmjukhet inför satsningen, finns en uttalad ambition inom hela teamet att nå stjärnstatus. ERGO UTGÖRS AV en matsal med 36 sittplatser samt ett chambre senare med egen ingång. Vinlistan är kurerad av sommelier Fredrik Lundgren medan Sanna Risberg, som har erfarenhet från både svenska och internationella finkrogar, tar hand om hovmästeriet. Bakom satsningen står utöver teamet på plats även paret Patrick och Jessica Söderlund. Ergo håller öppet kvällstid från tisdag till lördag. TAR ÖVER FRIDAYS LOKALER I KUNGSTRÄDGÅRDEN Göteborgskedjan dubblerar sin närvaro i huvudstaden. TAVERNA BRILLO I KONKURS Rekonstruktionen hjälpte inte, utan nu kastas kökshandduken in. I BÖRJAN AV året stod det klart att kedjan TGI Friday’s skulle få lämna sina lokaler i Kungsträdgården på grund av en rejäl hyreshöjning. Strax därefter gick kedjan i konkurs. Nu står det klart vem som blir de nästa hyresgästen. Det är den av Kopparbergs bryggerier ägda göteborgskedjan John Scott’s som öppnar ett flaggskepp. – Det har varit ett väldigt stort intresse för fastigheten, både för restaurangverksamhet och från internationella bolag som i några fall velat använda lokalerna både som showroom och för sin verksamhet, säger fastighetsägaren Jakob Johansson till Fastighetsvärlden. JOHN SCOTT’S HAR sedan tidigare tolv enheter i Sverige, varav en på Kungsgatan i Stockholm. Nu är det alltså dags för ytterligare en etablering. – Vi tror att det kommer bli väldigt bra. Det blir en öppen och tillgänglig verksamhet med en prisklass som Stockholms stad och Stockholmarna önskar sig. Att få in ett börsnoterat svenskt bolag med en entreprenöriell anda känns bra för oss. Jag är imponerad över hur de jobbar, fortsätter Jakob Johansson. Exakt när krogen kommer att öppna är i skrivande stund inte klart, och enligt den tidigare hyresgästen har lokalerna länge varit kraftigt behov av renovering. Så en kvalificerad gissning får väl bli lagom till nästa körsbärsträdsblomning. SVENSKA BRASSERIERS RESTAURANG Taverna Brillo har under lång tid haft det tufft ekonomiskt, och så sent som förra året gick restaurangen in i en rekonstruktion. Denna avslutades och i samband med det gjorde restaurangen en rad åtgärder för att rädda verksamheten. Nu har emellertid konkursansökan skickats in. TAVERNA BRILLO ÖPPNADE 2011 på Sturegatan 6. Vad som nu kommer att hända med lokalerna är i skrivande stund oklart, då Svenska Brasserier inte har någon ambition själva att driva restaurang på adressen. SVENSKA BRASSERIER DRIVER även krogar såsom Riche, Teatergrillen, Gondolen och nyöppnade Pelago. Dessa påverkas inte av Taverna Brillos konkurs. 52 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2024 TOMMY MYLLYMÄKI TAR ÖVER BOBERGS MATSAL Stjärnkrögaren ska skaka nytt liv i krogen på plan fyra i NK-huset. BOBERGS MATSAL ÖPPNADE redan 1915 och namnet kommer från arkitekten Ferdinand Boberg som ritade byggnaden. – Vi kommer arbeta hårt för att förvalta platsen och dess historia, samtidigt som vi vill utforska vad vi kan addera nytt och vad som är möjligt att göra med en restaurang i ett varuhus. Vi har väldigt höga förväntningar på oss själva och ser fram emot att få välkomna våra gäster i augusti, säger Tommy Myllymäki i en kommentar. MED SIG HAR Myllymäki kompanjonen Pi Le som han även driver tvåstjärniga Aira med. Bobergs matsal öppnar i sin nya regi under sensommaren.