Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET JUNI-2021 "VEGANISM ÄR EN LIVSS
TIL SOM INNEBÄR AKTIVT AVSTÅNDSTAGANDE FRÅN OLIKA SORTERS AKTIVITETER OCH PRODUKTER. "GALET GODA, FETA, SAFTIGA OCH ÄR EN FAVORIT I KÖKET" Har du några favoritkryddor? — Jag går till andra kök än de svenska, älskar att ”resa” runt i världen när jag lagar mat. Man får inte vara rädd för kryddor utan blanda och använda, det finns inga regler. Jag kan tycke överlag när det kommer till att laga vegan och vegetarisk mat att en del pretentiösa kockar inte riktigt kryddar upp den ”gröna maten” för att de liksom tycker att den bär upp sig själv. Jag byter ju hela tiden för det som är det roliga är att upptäcka något nytt. Jag gillar inte att laga samma sak. Husmanskost då – kan man laga vegansk husmanskost? — Ja absolut, med sojafärs kan du ersätta de flesta färsrätter och numer finns det veganska alternativ också för smör och grädde. Jag gör till exempel ”köttbullar” med stuvade makaroner och då använder jag solrosfrön som smet. Jag lovar att de blir galet goda, feta, saftiga och är en favorit i köket. Upplever du att det blir en politisk sak med en vegan livsstil? — Inte längre, nu tycker jag att det mer blir ett statement. De senaste åren har attityden skiftat och är mer är kopplad till viljan att vara en bra människa, tänka utifrån hälsa och att göra något gott, en sorts livsstilspolitik. Men visst, det kommer alltid vara politiskt eftersom veganism är en livsstil som innebär aktivt avståndstagande från olika sorters aktiviteter och produkter. Ω 21