Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET JUNI-2021 "DJURFRI MAT SMAKAR B
RA, MEN FÅR DET OCKSÅ ATT KÄNNAS BRA INOMBORDS. UNGEFÄR SOM ATT HJÄLPA EN GAMMAL DAM ÖVER Har du tips då till den som verkligen vill göra en förändring och bli vegan, måste det vara svårt? — Nej verkligen inte och det måste inte vara hundra procent med desamma, det är en process att gå hela vägen. Vanligen är ju kött, normalt den centrala delen av våra måltider och många har väldigt svårt att föreställa sig ett liv utan just kött och vanligt är att man tror att det inte finns tillräckligt med variation inom en vegetabilisk kost, att maten smakar tråkigt och att man inte blir mätt utan kött vilket helt och hållet är en misstolkning. Det finns en uppsjö av ersättningsprodukter till kött- och mejeriprodukter så som sojakött i massa olika former, mandelmjölk, havregrädde, sojabaserad yoghurt och kvarg, risglass, mjölkfri choklad, ost baserad på kokosolja, vegetabiliskt smör, och en mängd kakor och andra bakverk. Börja med en dag i veckan, var förberedd, använd smaker som du gillar, känn inte att du måste göra allt på en gång så det känns krångligt. Läs på lite och byt ut ingredienser helt enkelt. Du utvecklar och hittar ständigt nya recept och smakkombinationer och lär nytt – hur hittar du nya infallsvinklar? — Jag älskar kokböcker och tar ett kök i taget, älskar instagram och är fullkomligt besatt av Youtube. Jag tittar på allt möjligt och det behöver inte alls vara veganskt, jag hittar något sedan lagar jag rätter och sätter min egen touch på det. Senaste rätten? —Älskar parathas, fyllda indiska bröd som min kille ofta gör till helgfrukost. Helt, helt oemotståndligt är en variant med mango pulver, torkade granatäpplekärnor som har en påtaglig sötsyrlig smak ja, nästintill beroendeframkallande, En annan rätt som jag gör mycket just nu är krossad, rostad potatis med Aleppo peppar. 22 Bästa redskapen i köket topp tre? — En blender förstås till att göra allt möjligt och mixa och blanda för olika såser, smoothies och smet. En glasskopa som är helt outstanding när jag ska forma falafel. Och hm… vad mer, jo en kryddkvarn eller en mortel. Jag använder nästan uteslutande hela kryddor, köper aldrig färdigmalda utan tar hela och rostar, därefter mal jag dem i kvarn eller mortel. Ditt sista köttminne? — Jag minns det för det var en process jag befann mig i just då, jag var inne i den veganska kosten men åt kött när jag blev bjuden, hade lite svårt att försvara mig själv och ville inte vara ”jobbig” så jag åt och just den gången var det oxkind och då kände jag att det var det mest brutala jag kunde äta där och då, så sen efter det föll det sig naturligt att fortsätta med det veganska till 100 procent. Hur kan en romantisk veganmåltid se ut? — Åh, roligt då skulle jag börja med en liten bruschetta med konfiterad tomat, sedan en Cacio & Pepe pasta och till dessert en basilika glass med jordgubbar eftersom det är sommar. Du måste välja tre växtbaserade produkter du bara måste ha hemma? —Formbar färs, kan vara soja eller ärtfärs. Någon av de vispbaserade gräddprodukterna, Alpro eller Aito gillar jag bäst. Veganska marshmallows som man kan fylla är definitivt ett ”must have”. Vet att du älskar att baka franska bakverk och att läsa kokböcker, topp tre även här? —Macarons är vansinnigt gott och pryder vilket kakbord som helst. Croissanterna hos À la Lou, på Birger Jarlsgatan här i Stockholm är gudomligt goda. En vegansk crème brûlée tröttnar jag aldrig på. MIN SENASTE BESATTHET AV KOKBÖCKER ÄR; 1 Blå berg Grön mat Orange vin – som är den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket. Där hittar man över 140 recept, både traditionella och moderna och alla råvaror och recept har anpassats så att de kan lagas i svenska hemmakök. Som läsare möter du ostmakarna, khachapuri-bagarna, marknadsmadamerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept, historier och en och annan skröna. Fantastisk kokbok. 2 The Middle Eastern Vegetarian Cookbook - författarinnan Salma Hage visar hur man enkelt får ut det mesta möjliga av vardagliga frukter och baljväxter och mer exotiska tillgängliga. Recept också på en mängd läckra frukostar och drycker, mezze och sallader, grönsaker, bönor, korn och desserter. 3 Julia Childs “Det goda franska köket” (Mastering the Art of French Cooking)