Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET JUNI-2021 CACIO E PEPE Okej, ja
g ska erkänna en sak ... jag har aldrig ätit cacio e pepe. Alltså, inte en ”riktig”. Och ska jag vara helt ärlig så låter den inte superrolig, speciellt inte i jämförelse med den här krämiga dundersuccén. Cacio e pepe på cashewnötter åt jag första gången på Open New Doors Bahnhof i Sya, som är mitt absoluta favoritställe. Erika och Jonas driver en vegansk oas i en gammal tågstation och maten är så god att jag själv undrar vad jag håller på med. Där får man den här rätten med zucchinispaghetti, men jag kör högkolhydrats-diet och satsar på en riktigt bra spaghetti eller bucatini. För att få en riktigt krämig sås krävs en höghastighetsblender och för att få en riktigt nöjd Mattias krävs det enorma mängder peppar 4 PORTIONER SÅS •4 dl cashewnötter, blötlagda i minst 6 timmar eller över natten •1 msk svartpeppar, mortlad eller mald •½ msk rosépeppar, mortlad •½ dl näringsjäst •2 msk olivolja •1 ½-2 dl vatten •1 tsk salt •pasta för 4 personer, gärna spaghetti eller bucatini 1. Skölj cashewnötterna och häll ner i en höghastighetsblender tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät smet. Börja med den mindre mängden vatten och tillsätt mer om såsen känns för tjock. 2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 3. Blanda såsen med pastan och späd eventuellt med lite av pastavattnet för att få rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. NÄRINGSJÄST med smak av ”ost”. Du hittar det på hälsokosten, i välsorterade matbutiker och på nätet. Förutom att ge en ostig smak så ger de även fyllighet, ”umamikick”, till såser, soppor och grytor. 23