TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Allmänningsskog ett lyft för by
gden
TIDNINGEN TILLVÄXT Bioraffinaderier förädlar skogs
- och lantbruksrester
TIDNINGEN TILLVÄXT Bryggeriboom skapar sug efter s
vensk humle MARKNAD Korngården använder främst tyska humlesorter, eftersom Tyskland är en världsledande producent som växtförädlat kontinuerligt. Svensk humle – en utmanin Inte lätt, inte självklart lönsamt, men kul. Odling av humle till den växande ölkulturen kräver massor av engagemang, enligt David Ögren, delägare i en av Sveriges största humlegårdar. Text Tina Andersson Foto Marianne Persson Odling När Korngården AB i Skåne drog i gång med 1 500 plantor på 0,5 hektar fanns det ingen etablerad prisbild på svenskodlad humle. Fyra skördar senare har priset landat på cirka 700 kronor per kilo, konstaterar David Ögren. Hum10 Tillväxt len är certifierat EUekologisk och har övertygat marknaden med god kvalitet och smak. Köpare är mikrobryggerier och hembryggare i hela landet. DEN SOM GER sig in i humleodling måste räkna med många arbetstimmar. En intrimmad ekologisk humleodling ska gå att klara på 1 200 mantimmar per hektar och år men i början lade Korngårdens delägare ner fler timmar än så på sitt halva hektar. Nu är gården nere kring 800 timmar, de flesta under tillväxtperioden i maj och halva juni plus skörden i september. – Man måste ha en stor passion. Det är svårt att mekanisera och det finns inga godkända växtskyddsmedel i Sverige, därför har vi valt att odla ekologiskt. Utmaningen odlingsmässigt är att klara spinnkvalster, bladlöss, bladmögel och mjöldagg, säger han. Avkastningen 2018 blev cirka 200 kilo på 0,5 hektar. Det är David Ögren nöjd med, speciellt med tanke på torkan. Han berättar att rikssnittet i det största, europeiska odlarlandet Tyskland ligger på 1,8 ton per hektar. I Tjeckien är snittet 1,3 ton. Utomlands handlar det till Det går åt 3–15 gram humle till en liter öl. 99 procent om konventionell odling. – Man får räkna med cirka halv skörd i ekologisk odling och ytterligare lite lägre skörd för att vi är nya odlare i Sverige, säger han. Korngården var tidigt ute med att satsa på kommersiell humleodling till den växande svenska bryggerimarknaden, där det nu finns över 400 mikrobryggerier. Det ringer någon odlingsintresserad varje vecka och gården ordnar kurser och studiebesök. David Ögren uppskattar att det i dag finns cirka 15 000 humleplantor i kommersiella odlingar i Sverige. Han välkomnar intresset. – Vi är fortfarande störst, men
TIDNINGEN TILLVÄXT Råvaran är viktigast i matlande
t Italien
TIDNINGEN TILLVÄXT Svenska bin producerar 3 000 to
n honung om året
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen ger träning extra dimens
ion
TIDNINGEN TILLVÄXT Artskyddet har skapat stora kon
flikter
TIDNINGEN TILLVÄXT De har nyckeln till framgång
TIDNINGEN TILLVÄXT ”Vi behöver minska köttprodukti
onen globalt”
TIDNINGEN TILLVÄXT Ta hjälp om du har stormeller b
randskadad skog