TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Allmänningsskog ett lyft för by
gden
TIDNINGEN TILLVÄXT Bioraffinaderier förädlar skogs
- och lantbruksrester
TIDNINGEN TILLVÄXT Bryggeriboom skapar sug efter s
vensk humle
TIDNINGEN TILLVÄXT Råvaran är viktigast i matlande
t Italien Utblick Råvarorna är det centrala i matlagningen för Bo Hagström, programledare för bland annat Solens mat. ”Inte att hitta på konstiga recept”, säger han. Matlandet där råvaran står Råvarorna är nyckeln till den italienska matkulturen. Endast det bästa är gott nog. Men lika viktig är gemenskapen, att äta mat tillsammans. Text Martin Röshammar Han var redan kär på avstånd, men när Bo Hagström kom till Italien i skarven mellan 1960 och 70tal blev han upp över öronen förälskad. Han lämnade uppväxtens Simrishamn för Terracina i södra Italien efter att ha fått ett erbjudande om att starta en restaurang där. – Då, särskilt nere i södern, fanns inga restauranggrossister utan man fick ju skaffa alla råvaror själv. De tre åren lärde mig att värdera råvaror, att välja det bästa. Skulle man köpa fisk fick man gå på fiskmarknader och det var bara att lära sig vad man skulle leta efter, vilka som var bäst, vilka som såg friskast ut, säger Bo Hagström. 12 Tillväxt På samma sätt åkte han ut på landsbygden, till vinbönderna och till producenterna av olivolja. – För mig är sa passion och upplevelser. Att bjuda på mat är för mig en solidarisk handling och inte en tävling, som man kan tro om man tittar på matprogram nu, säger Bo Hagström, som numera rundar av, som han själv uttrycker det, med att arrangera matoch vinresor till Italien. Många av resenärerna får Bo Hagström det råvarorna som är det centrala i matlagningen, det är inte att hitta på konstiga recept eller att vara så fantastisk kreativ att man till och med kan förvandla en anka till ett moln. Det är inte min grej, förklarar Bo Hagström. Många förknippar honom med tvprogrammet Solens mat, 50 kulinariska utflykter till Italien blev det till slut. – Mat är historia och en masbesöka samma ställen som Bo visade i tv. För det är ju det folk vill uppleva, menar han, en repris i verkligheten. VAD ÄR DET då som gör Italien till ett så framstående matland, förutom kraven på bra råvaror? Ja, Bo Hagström menar att slowfoodrörelsen har påverkat utvecklingen på så sätt att många, många italienare har fått upp ögonen för att det är stor skillnad på industriprocessad mat och mat som är tillverkad på ett hantverksmässigt sätt. Bo Hagström hävdar också att ungdomar som tidigare flydde landsbygden för att flytta till städerna nu återvänder eller stannar kvar. Inte minst gäller det kvinnor. – I dag sägs det att en tredjedel av Italiens bönder är kvinnor och de nischar sig på lokala specialiteter och de bildar nätverk. De samarbetar kring olivolja, vin och mycket annat. Det är en växande rörelse, menar Bo Hagström och kommer därmed in på vad Sverige kan lära sig av Italien: att vårda de regionala och lokala speOlivoljan ska vara av hög kvalitet när Bo Hagström väljer.
TIDNINGEN TILLVÄXT Svenska bin producerar 3 000 to
n honung om året
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen ger träning extra dimens
ion
TIDNINGEN TILLVÄXT Artskyddet har skapat stora kon
flikter
TIDNINGEN TILLVÄXT De har nyckeln till framgång
TIDNINGEN TILLVÄXT ”Vi behöver minska köttprodukti
onen globalt”
TIDNINGEN TILLVÄXT Ta hjälp om du har stormeller b
randskadad skog