TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Allmänningsskog ett lyft för by
gden
TIDNINGEN TILLVÄXT Bioraffinaderier förädlar skogs
- och lantbruksrester
TIDNINGEN TILLVÄXT Bryggeriboom skapar sug efter s
vensk humle
TIDNINGEN TILLVÄXT Råvaran är viktigast i matlande
t Italien
TIDNINGEN TILLVÄXT Svenska bin producerar 3 000 to
n honung om året
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen ger träning extra dimens
ion
TIDNINGEN TILLVÄXT Artskyddet har skapat stora kon
flikter
TIDNINGEN TILLVÄXT De har nyckeln till framgång
GÅRDSREPORTAGET Marie och Per-Ola Wilhelmsson har
listor och statistik på allt från fraktpriser och djurhälsa till antal uppfödningsdagar och köttklassning. > När det gäller köttet är Wilhelmssons helt inriktade på produktionsledet. Att sälja köttlådor till konsument har aldrig varit aktuellt. Deras tanke är att de förädlar sin spannmål genom djuren. Ett normalår köper de in 230– 250 tjurkalvar av köttras på hösten. Den absoluta huvuddelen kommer genom Scans förmedling. 2018 blev det bara 180 djur, främst beroende på att gården fått fram mindre foder än vanligt under den torra sommaren. Kalvarna sätts in i september och oktober, ibland anländer några i november. Det bästa är att få dem så samlat som möjligt för att undvika oro och stress och därigenom sjukdomar. Det hade också varit en fördel om fler kalvar än i dag fått vänja sig vid att äta ensilage åtminstone ett par veckor innan de skickas till köparen. – De flesta kommer direkt från betet och deras magar slås lätt ut med 32 Tillväxt det nya fodret. Det tar lång tid för dem att återhämta sig. Det borde utvecklas något system för att underlätta övergången. Branschen hade vunnit på om vi kunnat förbättra kommunikationen och informationsutbytet mellan säljare och köpare när man köper kalvar via förmedlare, säger Marie. ETT DJUR ÄR under hela sin tid på Gårdarp antingen i utegruppen eller i smågrupp i stallet. Wilhelmssons kan inte se någon skillnad i hälsa och tillväxt beroende på var kalvarna placerats. De föredrar att få tyngre köttraser och korsningar som simmental, limousin och charolais, till skillnad från de lättare angus och hereford. Anledningen är att de lättare raserna gärna blir lite för feta på det proteinrika fodret som Wilhelmssons producerar. Tjurarna vägs var sjätte till åttonde Man måste vara öppen för rådgivning. Man behöver inte använda alla råd man får. Vi plockar det vi har nytta av. Marie Wilhelmsson vecka. Målet i tillväxt är 1 600 gram per dag. Snittet de senaste två åren har varit 1 400–1 450 gram. Wilhelmssons vill helst att tjurarna ska vara färdiga för slakt när de är 15 månader och hålla 375–400 kilo i slaktvikt, det vill säga när djuret är urtaget och hud, huvud och underben är avlägsnade. Samtliga djur säljs till Scan och slaktas från april till september. De enda som går kvar tills de är två år är 30 stutar, alltså tjurar som kastrerats. De håller ett naturbete öppet över sommaren. PARET GILLAR ATT jobba tillsammans och går gärna på kurser och utbildningsdagar. Det finns alltid mer att finslipa och nyheter att snappa upp. – Man måste vara öppen för rådgivning. Man behöver inte använda alla råd man får. Vi plockar det vi har nytta av, säger Marie. n
TIDNINGEN TILLVÄXT ”Vi behöver minska köttprodukti
onen globalt”
TIDNINGEN TILLVÄXT Ta hjälp om du har stormeller b
randskadad skog