Utmärkt Örebro 1
DIPLOM I ÖREBROPRISET 2020 Nollnittons Örebropris
delas ut till personer och företeelser som betytt extra mycket för staden och som inspirerar och stimulerar andra till att på liknande sätt överträffa sig själva i framtiden. Närke kulturbryggeri är Örebros äldsta hantverksbryggeri i modern tid, det vill säga sedan de första fröna såddes till den svenska bryggeriboomen under 1990-talet. Grundarna Berith Karlsson och Håge Wiktorsson har tillsammans med andra pionjärer som Oppigårds, Nils Oscar, Jämtland och Nynäshamn varit en viktig del i att sprida kunskap om och väcka intresse för hantverksöl. Närke har till och med satt Örebro på den internationella ölkartan genom att flera gånger ha fått sina årgångar av Stormaktsportern framröstad till världens bästa öl. För det och mycket mer har Närke kulturbryggeri blivit utsedda till Årets Örebroare 2020 i Nollnittons Örebropris. V i besöker Närke kulturbryggeri strax efter lunch en mulen onsdag i slutet av januari. Lokalerna på den gamla militärförläggningen ligger förhållandevis tysta och öde. Inne vid pannorna slamrar Emil Arvidsson men i övrigt är det lugnt. Jag förnimmer en slags tidlöshet och andäktig stillhet som verkar flyta från väggarna ut i rummen. Om det beror på pandemin eller den ännu ganska färska frånvaron av bryggeriets ena grundare Håge Wiktorsson låter jag vara osagt. Håge startade upp kulturbryggeriet tillsammans med frun Berith 2003 och hon berättar att det var Håge som låg bakom den numera flerfaldigt prisvinnande Stormaktsportern. I slutet av september gick Håge bort efter en tids sjukdom, sörjd av sin fru och medarbetare på bryggeriet såklart, men också av ölkännare runt om i världen. Han är naturligtvis en viktig del i att Närke kulturbryggeri får Nollnittons Örebropris 2020 i kategorin Årets örebroare. Berith ställer fram kaffe och en burk pepparkakor och vi slår oss ned vid ett bord i kulturbryggeriets pubdel. Det här rummet har de senaste åren fått inhysa både provsmakningar och musikkvällar, något som helt ställts in på grund av pandemin. Jag ber henne förflytta oss tillbaka i tiden för att försöka spåra några frön till det som skulle komma att bli Närke kulturbryggeri. När upptäckte du att öl kunde vara en mer mångfacetterad dryck än bara ljus lager? – Jag har alltid gillat öl, men när jag och Håge började resa tillsammans hände något. I Sverige fanns ingen gammal tradition kvar, det som fanns att köpa var i stort sett bara ljus lager och Carnegie-porter. Så kom vi till södra Tyskland och smakade på veteöl för första gången, en ölsort som bara fanns där. Helt plötsligt upptäckte vi att öl kunde smaka på så många olika sätt. Där någonstans väcktes intresset för hantverket. Berith berättar att det bara fanns ungefär sex 27 bryggerier i Sverige då. Systembolaget hade på sin höjd 30 sorters öl vilket kan jämföras med dagens utbud där enbart nyhetshyllan ibland kan inhysa samma antal. Hur ser du tillbaka på starten idag? – Det var aldrig planerat att starta bryggeri. Vi var ett gäng som bryggde öl och bjöd varandra. På den tiden var vi mycket i Stockholm för att Håges mamma var sjuk. Våra vänner där sa att “ni borde starta ett riktigt bryggeri”. Då hade till exempel Nynäshamns ångbryggeri startat men vi hade inga pengar och var äldre än dem när de startade. Men de där irrationella känslorna som till en början höll dem tillbaka fick ge med sig med tiden och när de såg en enkel annons om en hyresledig lokal började hjulen att snurra på allvar. De åkte ut till I3-området för att i alla fall titta på lokalen och insåg direkt att den skulle kunna passa för ölbryggning. – Det var 2001 och vi sa att “det får väl bli ett N O L L N T T O N