BD 1
Churchill's. portvinshusen. Tyvärr likt många por
tvinshus så sjönk försäljningen till att bli nästan icke existerande efter andra världskriget och 1948 såldes företaget till ingen mindre än ovannämnda Taylor Fladgate & Yeatman. Familjen Guimaraens fick fortsätta att driva företaget och har tagit Fonseca in i nutid. Idag är David Guimaraens ansvarig vinmakare, han är den sjätte generationen i familjen, och Fonseca kan tillskriva sig det första ekologiskt certifierade portvinet. Vad tycker livsnjutarna om portvin? “Portvinsaktivist? Javisst! I jul treatar jag mig själv med ett stort glas tawny port och en bit Le Saint Flour, en blåmögelost som är syndigt krämig och fyllig med perfekt sälta och balans. Med vinets söta, nötiga, chokladiga framtoning med touch av torkat apelsinskal blir det bröllop i munnen!” - Elin Börjesson, vinskribent och redaktör tidningen Amelia/Expressen Lifestyle “Vit port är min senaste obsession. Portvin generellt tycker jag är magiskt, dels såklart till ost, men även som tillskott i matlagning. Prova att koka in fikon i portvin, som ett gott tillbehör till osten eller anklevern på julbordet. Den vita porten blandar jag gärna med tonic, is och en citronklyfta. Perfekt törstsläckare, men även som dagen efter-dryck” - Albin Edberg, kock. Kul kuriosa Portvin har inte bara en rik historia utan även en känd tillverkningsmetod. Enligt den traditionella metoden så fottrampas druvorna i stora stentråg som på portugisiska heter Lagares. Mjuka fötter gör så att druvorna pressas utan att kärnorna krossas, vilket kan ge en bitter smak. Idag är det dock inte så många producenter som använder sig av denna personalintensiva och manuella metod, utan hos de flesta har pressandet blivit automatiserat. “För mig är portvin synonymt med julen. Jag är verkligen uppvuxen i en portvinsälskande familj där det lagras i årtionden. Och traditionsenligt öppnas det självklart alltid en fin flaska på julafton. Gärna något gott från 80-90-talet som bara doften gör att man får gåshud. Doften och såklart smaken av portvin kan verkligen vara bland det bästa jag vet. Själv dricker jag det som det är eller gärna med en bit stilton.” - Sofia Henriksson, matkreatör 24