BD 1
något bra. Det införlivar jag i mitt skapande av
vin. Jag tänker som en arkitekt när jag gör vin. Vilka druvtyper tilltalar dig mest och varför? Vilka har ni valt att jobba med? - Det är de kaukasiska och georgiska sorterna. Det är superspännande sorter. Jag genomför en personlig upptäcktsresa via just dem. Under den sovjetiska eran reducerade man antalet varianter av druvor i exempelvis Georgien. Idag görs en så kallad ”grape hunt”. Man besöker gamla övergivna vingårdar, samlar in vinstockar och återupptäcker nya sorter. Det dyker upp sorter som varit bortglömda under 50 års tid av kommunistiskt styre som raserade 8 000 års vinutveckling. Man har tappat kunskapen om dem och om hur de tillverkas men att få upptäcka dem på nytt är helt fantastiskt. Det är kulturarv. Här på Vejby vingård så håller vi på med nya piwi-druvsorter. De är robusta, tåliga och mer resistenta emot sjukdomar och växer upp på kort tid. Det nordiska vinet är vår framtid. Då blir piwi-sorterna vår ingång i den eran, som kommer starkt nu. Vi odlar utan gifter, kemikalier eller tillsatser. Om man dricker vårt vin så lovar jag att man inte får ont i huvudet dagen därpå. Vi buteljerar hundra procent äkthet och sundhet i våra viner. De är främst de blå druvorna (Regent, Cabernet Colonjes, Cabernet Vineta, Cabernet Cortis, Pinotin med flera) som jag jobbar med. Men även gröna druvor används (Solaris, Muscaris, Riesel och 15 andra sorter). Det ger en bra variation som arbetsmaterial och en berikande kunskapsresa. Vindistrikt finns över hela världen. Varför valde du att bli vinmakare i Skåne, och Vejbystrand? Och hur har du fångat den skånska själen i vinflaskan? - Jag är bördig från Vejbystrand. Eftersom jag är lokalpatriot, som älskar Bjäre och bygden, så kom det naturligt att göra vin i Vejby. Vi har nära till allt här. Här finns även hög närvaro med avseende på ett starkt entreprenörskap och ett drivet nätverkande. Min uppväxt i Vejbystrand och den lokalt driftiga arbetsmiljön medför att jag vill göra vin här i Vejby, på Bjärehalvön. Vi var dessutom de första på Bjäre som planterade vinrankor, som sedan blev vinstockar. Det gjorde oss till pionjärer. Det visste vi inte om men det ger oss glädje. Det finns bördig jordmån här. Tillgängligheten till Båstad, småföretagare, havet och kontinenten är god. Bygdens anda är levande. Det gör att många kommer på besök och svänger in om oss. De vill upptäcka hur vinet smakar på Bjäre. Eftersom ingen vet vilket som är det godaste vinet på Bjärehalvön så har jag tagit på mig att utforska det. Jag vänder upp och ner på skapelseprocessen och provar på nya kombinationer för att de ska bli olika viner. Mitt vinmakeri ska vara spännande och kreativt. Vi tar fram många olika viner och presenterar varianterna för dem som provsmakar hos oss och vi lyssnar på deras utlåtande. Det är så jag vill jobba. Jag lär mig varje dag av folk som provsmakar våra viner. Det ger fingertoppskänsla på vinerna och kund-segmentet. Under tio års tid kommer vi att låta folk få testa på så många roliga viner vi kan producera. Vi skapar på så vis vår egen kundgrupp. Kunderna definierar vingårdens utveckling. Och vi jobbar öppet utan hemlighetsmakeri. Folks delaktighet skapar således en snabb utveckling av vår vinlista och ger de mest populära vinerna. Vi skapar ett högt förtroende för produkten och en kundgrupp som vill handla vårt vin. Vi lägger dessutom en stabil grund inför frisläppandet av gårdsförsäljningen. Ett starkt varumärke stärker företagsprofilen. Vad utmärker Vejby vingård? - Kreativitet, engagemanget gentemot kund, en stor och pågående variation och den starka upplevelsen på den lokala platsen. Vi skänker bygden en vingård, Vejby vingård. Det har funkat jättebra. Folk är tacksamma och stolta. Den lokala uppskattningen skänker oss stor glädje. En bodega definierat som en Marani vinkällare är spännande. Vad definierar en sådan? - Marani är en tidsresa 8 000 år tillbaka i tiden. Marani är det georgiska ordet för vinkällare. Efter att vi lärt oss viner genom att testa vinmakeri på ståltank, ekfat, betong-ägg så landade vårt vinmakeri i lerkruset Qvevri. Vi har byggt vinkällaren och dess lerkrus på ett speciellt sätt och det kallas för marani. Marani vinkällare visar på vår identitet. Vi vill att folk ska få en stark upplevelse hos oss - en positiv överraskning på en rolig plats. Här vilar variation, spänning och nyheter. Vi har olika rum, en innergård med en klassisk småskalig skånelänga och med en pilallé till vingården. Det finns en vinbar med ekfatssamling och en vinkällare med lerkrus. Man kan sitta på innergården och prova vin. Ett flertal nyanser av upplevelser på en och samma plats. Det får folk att trivas och vilja ställa frågor. De får en komplett vinupplevelse. Jag påstår att ”vin alltid smakar som bäst på en vingård”. Det är extra stort att få dricka det på den plats som det kommer ifrån. Det försöker vi kultivera här. Närmare produktionen kan ingen komma. Det är roligt att på vår vingård kunna erbjuda direkt närhet till vinet och dess processer, till transparensen om vinet och ett äkta vin. Det ger starka intryck. Ett minne för livet. Ni har vunnit fina priser för era viner. Hur blir man en vinnare? - Jag är inte tyngd av några mallar och regler. Min ingång är ett tomt ark likt en fritänkande cowboy i vilda västern. Jag gör som en konstnär precis som jag vill.