Bumsen 1
MATKULTUR SVERIGES GODASTE BEARNAISE MED BEARNAIS
E SOM MÅL Ett rykte om godaste bean kan så fröet till en motorcykelresa i hungerns tecken. Häng med på såstouring! TEXT & FOTO: HENNING SVEDBERG D evisen att äta bör man annars blir man hungrig kan naturligtvis äga sin riktighet och när vi ändå äter så kan vi göra det så gott som möjligt. Det var med den tanken jag började leta efter mc-vänliga matanhalter värda att uppmärksammas och snubblade över Koppargrillens påstående. Koppargrillen i Vänersborg har rykte om sig att ha rikets godaste bearnaisesås. Är inte det ett provsmakningsfrestande rykte så säg. Jag drog genast iväg ett epost till min vän Bengan Larsson och föreslog att vi skulle ses över en bit mat. Det tyckte han lät som en bra idé men att våra geografiska tillhåll var aningen långt ifrån varandra och undrade om jag skulle passera honom på vägen till något annat? Nej, svarade jag. Det är bearnaisen som är målet. Bengan tyckte att det lät som en bra idé. Det var det. Det sägs att själva såsen skapades 1836 till invigningsmenyn för restaurangen Le Pavillon Henri IV i Saint-Germainen-Laye utanför Paris. Restaurangen hade fått sitt namn efter den franske renässanskungen Henrik IV som kom ifrån Béarn. För att knyta an till kungen kallade kocken såsen bearnaisisk, på franska sauce béarnaise. Tro inte som många gör att Schweiziska Bern har något med saken att göra. Nej, nej. Den himmelska såsen består 38 av bland annat skirat smör, äggulor, schalottenlök, körvel, dragon, persilja och vinäger. Såsen tillreds genom att du vispar ner äggulor och smör i en varm vinäger kryddad enligt de givna specifikationerna. Bearnaisesåsen är med det receptet en av de allra fetaste och energirikaste såserna som finns att uppbringa. Något som passar människor som viktreducerar med kolhydratfattig diet utmärkt. Peta bara bort potatisen så löser det sig. De flesta vet att ”bea”passar särskilt bra till kött och att receptvarianterna varierar något men gemensamt är att dragon måste ingå, annars är det ingen