Omtanke 1
RECEPT Klassisk husmanskost Husmanskost ligger Po
ntus Frithiof och Tor Stålhandske varmt om hjärtat. Här har de skapat två recept som är klassiska men med deras knep för att få till det bästa. Recepten kommer från boken Husmanskost. KÄLLA: PONTHUS FRITHIOF OCH TOR STÅLHANDSKE FOTO: PÅL ALLAN Boken är i stort format och innehåller hela 185 recept. www.pontusfrithiof.se Inkokta päron Ingefärspäron 8 hårda päron (exempelvis Conference) Ärtsoppa 500 g torkade gula ärtor 1 rimmad fläsklägg eller fläskbog 4 liter vatten Vitpepparkorn, lagerblad 2 gula lökar Mejram, timjan, salt, nymalen vitpeppar Fläskkorv (vill man göra egen finns recept i boken) Mejramkorv (vill man göra egen finns recept i boken) Grovkornig senap Färsk mejram till garnering Gör så här: Blötlägg de torkade ärtorna över natten i rikligt med kallt vatten. Häll sedan av och spola av dem ordentligt i ett durkslag. Lägg i de rimmade fläskläggen i en kastrull med vatten. Koka upp och avlägsna eventuellt skum med en hålslev. Tillsätt lök och kryddor. Låt fläskläggen sjuda i cirka tre timmar, tills köttet är mört. Lyft upp dem och låt svalna på ett fat i kylen. Sila och koka ner buljongen till 2,5 liter. Lägg undan 0,5 liter buljong till att värma upp fläsklägg och fläskkorv. Lägg ärtorna i resterande två liter buljong. Låt ärtsoppan sjuda under omröring med ballongvisp i cirka två timmar. Vid omröringen kommer skalen från ärtorna att lossna och fastna på ballongvispens trådar. Använd även en hålslev för att plocka bort skal som flutit upp till ytan. Skiva fläskläggen och fläskkorven och värm försiktigt i en separat kastrull. Smaka av ärtsoppan med salt, mejram, timjan och nymalen vitpeppar. Servera fläsket vid sidan av ärtsoppan tillsammans med grovkornig senap. 60 | www.ssil.se 1 liter vatten 0,6 dl socker Saften av 1 citron 1 stor bit ingefära (cirka 100 g) finhackad Karamellpäron med konjak 8 hårda päron 5 dl karamelliserat socker 7 dl vatten 1 liter konjak Gör så här: Häll ner allt från ett recept och låter det koka upp. Därefter lägg ner päronen och låt allt sjuda i cirka tio minuter. Dra av kastrullen och låt låta päronen svalna i lagen. Servera med lättvispad grädde.