Energigas 1
Biogas bidrar till grönare fredagsmys Fredag. Tac
os, färdiga kryddblandningar och burkar med het salsa plockas ner från butikshyllorna och läggs i kundvagnar runt om i Sverige. Texmexköket har blivit ett självklart inslag i fredagsmyset. En av de största producenterna av tex mex i Europa är det familjeägda finska livsmedelsföretaget Paulig som äger varu märket Santa Maria. Biogas, förnybar el och energibesparingar är tre framgångsfaktorer bakom företagets klimatarbete. Sedan 2012 har företaget minskat koldioxidutsläppen med 70 procent. År 2016 antogs en ny klimatsatsning med målet att minska utsläppen med ytter ligare 50 procent fram till år 2020. Sedan 2018 använder alla anläggningar i Sverige biogas. – De senaste åren har Paulig använt biogas i allt större utsträckning, en medveten strategi för att minska koldioxid utsläppen. Med våra nya klimatmål kommer vi fortsätta öka andelen förnybar energi och där spelar biogas en viktig roll, säger Henrik Samuelson, senior vice president på Paulig Scandinavian & Central Europe. Nyckel till förändring Santa Maria Texmex säljs i dag i 40 länder runt om i världen. – Vi vill vara en föregångare inom hållbarhet i livsmedelsbranschen. Vi vet att det vi lägger på tallriken i dag påverkar morgondagen – för både människa och planet. Smaken är avgörande för att konsumenterna ska välja oss igen och texmex är ett utmärkt sätt att introducera mer växtbaserat på tallriken. Vi ser smak som nyckeln till förändring hos våra kunder, säger Henrik Samuelsson. s Full fart. Hela 90 000 burkar öl tappas och packas i timmen. Här är det Carlsberg Sort Guld i 33-centilitersburkar som far fram på bandet. Tacos. Svenskarna äter, tillsammans med norrmännen, mest texmex i hela Europa. ENERGIGAS NR 4 2020 23