Buffé 1
Andrapris i Buffés tävling! Bjud på potatis – til
l kaffet… Kjersti Casteryds mjuka mandelkaka med hallonglasyr fick ett andrapris och blev en jurysnackis i Buffés potatistävling. Förutom potatis innehåller den nämligen kikärter! Men varken smör, mjöl eller mjölk. Allergivänlig, saftig och mycket god! RECEPT KJERSTI CASTERYD FOTO CHRISTINA SUNDIEN MANDELKAKA MED HALLONGLASYR Underbar mjuk kaka som påminner om en mazarin i smaken men med överraskande ingredienser som potatis och kikärter. Håller sig saftig i flera dagar! GER 8 BITAR 200 g kokt, kall potatis 2 dl mandelmjöl* (ca 80 g) 1 liten förpackning kokta kikärter (190 g) 1/2 dl rapsolja 3 ägg 2 dl rå-/rörsocker 1/2 msk vaniljsocker 1 tsk bakpulver finrivet skal av 1 lime 1 msk färskpressad limejuice färska hallon till garnering ev vispad grädde till servering olja till formen HALLONGLASYR 125 g frysta, tinade hallon 1 dl florsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med olja. 3. Skala och finriv potatisen. Häll av och skölj kikärterna. 4. Mixa kikärter och olja till ett fint mos med stavmixer eller i matberedare. 5. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en annan bunke. 6. Blanda ner potatis, kikärtsmos, limeskal och limejuice i äggvispet. Tillsätt mandelblandningen. KJERSTI CASTERYD Ålder: 65 år. Bor: Rasbo utanför Uppsala. Familj: Man, tre döttrar, två svärsöner och ett barnbarn. Gör: Aktiv pensionär som bland annat driver bloggen Kjerstis mat och prat. Intressen: Matlagning, bakning och hälsofrågor. Om receptet: Det här är kanske inte riktigt vad man tänkt sig i en potatistävling, men när det handlar om en supergod och supersaftig kaka som även många allergiker tål kunde jag inte låta bli. I landet har vi flera potatissorter, till denna använde jag bintje. 7. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt svalna i formen. 8. Hallonglasyr: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Blanda hallonpurén med florsockret. Bred över kakan. Ställ i kylen och låt stelna något. 9. Garnera kakan med hallon. Servera gärna med en klick vispad grädde. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, om lämpligt tillbehör serveras. Innehåller ägg. Mandelmjöl är en efterlängtad nyhet för alla som gillar att baka. Får du inte tag på det går det bra att skålla och skala mandeln. Mal den sedan i mandelkvarn. *TIPS! BUFFÉ X • 2 010 134