Buffé 1
ELVIRA LÄR DIG: • Laga billig trerätters • Bygga
en snygg tartar • Baka ett rejält havrebröd bjuder på trerätters för ett par hundringar Frukt och grönt från grannens land, hembakat bröd och lax till extrapris. 22-åriga Elvira Molin vet hur man fixar festlig middag för kth, i Stockholm. Nästa steg är en femårig civilingenjörsutbildning. Elvira bor i en lägenhet som hon delar med F rån tryff el på stjärnkrogen till pasta i studentköket. Eſt er ett par år som kock satte sig Elvira Molin på skolbänken igen för att läsa tekniskt basår på Kungliga Tekniska Högskolan, en annan student. En vecka går snabbt med mycket plugg, träning, extraknäck som kock för att dryga ut studielånet, pojkvän, familj och kompisar. Energin verkar dock räcka till en hel del. Lösningen stavas bra mat. Till bra pris… Så här års frossar Elvira i frukt och grönsaker från pappas eller grannens trädgård. Matintresset växte fram under uppväxten på bergsmansgården utanför Örebro. – När det är säsong för en viss råvara brukar den vara billig, och då satsar jag på den. Och så sparar jag mycket pengar på att laga mat från grunden med grönsaker som bas, berättar Elvira. Reapriser i köttdisken hugger hon direkt på. Ibland blir det fi nfi na fynd som entrecôte med kort bäst-före-datum. Men i studentköket handlar det ändå mest om olika kycklingrätter, lasagne eller köttbullar. Mat som även går bra att frysa in. För matlådan hänger med Elvira till skolan varje dag. I KVÄLL KOMMER TRE KOMPISAR hem till Elvira. Matbordet är dukat, och på en röd tavla har hon skrivit kvällens meny med snirkliga bokstäver. I fönstret står den lilla »örtagården«. Morötterna till morotssoppan har Elvira bytt till sig mot hembakade bullar. – Ja, det är roligt att baka både bullar och annat bröd. Matbröd gör jag på en liter degvätska, så det blir fyra limpor. Sedan skivar jag upp dem 4 BUFFÉ 8 • 2 012 ett par hundralappar i studentlyan. Vinet tar kompisarna med sig. TEXT JOSEPHINE CARR RECEPT ELVIRA MOLIN FOTO PER MAGNUS PERSSON och fryser in. Soppan förberedde jag i går, så den är bara att värma. Lax är en annan klassiker på student menyn. Denna kväll väljer Elvira att servera den i form av en läcker tartar med en spännande citronconfi t; alltså citronskal som marinerats i salt. – Just nu är jag himla förtjust i smaken som citronskalen får. Så god till fi sk, kyckling eller grillade grönsaker… FÄNKÅLSSALLADEN TILL laxtartaren blandas till strax innan gästerna kommer. I kylskåpet står även eſt errätten, ett slags crema catalana med äpple och apelsin. Den serveras med kanelkryddad vaniljglass. Enkelt och avslappnat, precis som Elvira vill ha det. När vännerna dyker upp står både för- och varmrätt framme på matbordet. Med hallonspetsat rosévin i glasen stiger stämningen snabbt. Studentmiddagen för en hundring per kompis verkar bli lyckad. ROSÉ- OCH HALLONDRINK Sommarens hallonskörd som fördrink. ELVIRA MOLIN Ålder: 22 år. Bor: Studentlägenhet i Stockholm. Familj: Pappa som driver Hallagården café & butiker, mamma och syster i Oslo. Bakgrund: Utbildad kock med internationell yrkeserfarenhet. Gör: Pluggar till civilingenjör med inriktning på samhällsbyggnad. Intressen: Träning, islandshästar och alla områden där jag kan uttrycka mig kreativt. GER 4 GLAS Mixa 1/2 flaska rosévin (375 ml) med 125 g frysta, halvtinade hallon och 2 1/2 msk socker med stavmixer eller i matberedare. Lägg en tunn kökshandduk i ett durkslag med en bunke under. Låt vinet rinna av genom handduken för att få en klar dryck. Servera drinken väl kyld. Garnera ev med färska hallon och basilikablad. TURBODRINK Blanda väl kylt rosévin med konc hallonsaft efter tycke och smak. Elvira tips!