Buffé 1
GENVÄGSLASAGNE MED RICOTTA OCH AJVAR RELISH Snabb
a upp tillagningen med italienska ostar, färska lasagneplattor och färdig paprikaröra, som får ersätta den klassiska tomatsåsen. FÖR 4 PERSONER 1 paket färska lasagneplattor (200 g) 500 g nötfärs 1 burk ajvar relish mild (ca 350 g) 1 burk ricotta (250 g) 100 g färskriven parmesan eller pecorino 1 dl hackad basilika (ca 1 kruka) 5 stora tomater smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Bryn färsen i 1 msk smör ca 5 minuter i en stekpanna. Salta lätt. 3. Rör ner ajvar relish och häll på 1 1/2 dl vatten. Låt koka ihop någon minut. Ta från värmen. 4. Blanda i ricotta, 2/3 av den rivna osten och basilika. Krydda med 2 krm peppar. 5. Skär tomaterna i ca 1/2 cm tjocka skivor. 6. Varva lasagneplattor, färsröra och tomatskivor i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Avsluta med färsröra och tomatskivor. Strö över resten av den rivna osten. 7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med grönsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri färskost och hårdost som är lagrad mer än 3 månader. Välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt ricotta med tofu och välj mjölkfritt hårdostalternativ. Använd mjölkfritt matfett. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. KORV- OCH KÅLGRYTA MED BBQ-RIPPEL En skvätt kvar av sommarens barbecuesås? Servera till en värmande soppgryta på falukorv och karamelliserad vitkål. FÖR 4 PERSONER 400 g falukorv, gärna med hög kötthalt 1 gul lök 1 vitkålshuvud (ca 750 g) 3/4 tsk socker 1 tsk hel kummin 3 msk konc kycklingfond salt, svartpeppar vatten, smör BBQ-RIPPEL 2 dl gräddfil 1 msk barbecuesås GÖR SÅ HÄR: 1. Skiva och skär korven i strimlor. Skala och grovhacka löken. Ansa och grovstrimla kålen. 2. Stek korven i 1 msk smör runt om tills den fått fin färg i en stor stekpanna. Ta upp och lägg i en stor kastrull/gryta. 3. Tillsätt 2 msk smör i pannan. Lägg i lök, vitkål och socker. Fräs tills kålen fått lite färg. Rör då och då. 4. Stöt kumminen grovt i en mortel. Tillsätt kummin, kålfräs, 1 liter vatten och fond i kastrullen/ grytan. Låt koka tills kålen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. 5. Bbq-rippel: Blanda gräddfil och barbecuesås. 6. Servera korv- och kålgrytan med såsen och gärna ett gott bröd eller kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korv och fond. Byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korv och fond. Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Gör äggfri: kontrollera innehållet i korv och fond. SENSOMMARENS GODASTE BULGURSALLAD Söt persika, salt fetaost, rucola med lätt bitter het och syrlig dressing. Njut av en matig sallad med grundsmaker i harmoni. FÖR 4 PERSONER 2 dl hel bulgur 1 msk konc grönsaksfond 2 persikor 1 avokado (gärna stor) 250 g körsbärstomater 1/2 påse rucola (à 65 g) 150 g fetaost salt, svartpeppar MYNTADRESSING 1/2 dl finhackad mynta finrivet skal av 1 lime 1 msk färskpressad limejuice 3 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen, men byt ut saltet mot grönsaksfond. 2. Dela, kärna ur och skär persikor och avokado i grova bitar. Dela körsbärstomaterna. 3. Myntadressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Krydda med 1 krm salt. 4. Blanda först bulgurn med myntadressingen. Blanda sedan med persikor, avokado, tomater, och rucola. 5. Lägg upp på ett fat och strö över smulad fetaost. Mal över lite svartpeppar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete, ris eller bönor. Gör laktosfri: kontrollera fonden. Använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden och ersätt fetaost med tofu. Fri från ägg, men kontrollera fonden. LÄR DIG GRUNDSMAKA I STÄLLET FÖR BECHAMEL Ricotta kan bytas mot färskost av philadelphiatyp, kesella (10 %), keso eller crème fraiche. Testa annars med färdig ostsås om du önskar en såsigare lasagne. 20 BUFFÉ 8 • 2 012 Sött, salt, surt, beskt och umami. Gör som matlagningsproffsen och jobba med alla våra grundsmaker. Känns tomatsåsen för skarp eller chokladmoussen för bitter? Tillsätt en nypa socker respektive salt. Smaka av igen. Hände det något? Eller byt det traditionella saltkaret mot lite pressad citron eller en skvätt vinäger för att liva upp smaklökarna. GÄRNA OLIKA SORTERS BLANDA KORV, SÅVÄL STARK SOM MILD tips!