Buffé 1
VECKOMENYN Välkommen till en spännande matvecka b
aserad på prisvärda råvaror med modern twist. Ge det frysta fiskblocket nytt liv i en smakrik gratäng, gör pizza på sconesdeg och bjud frasiga ostchips till budgetbästa löksoppan. RECEPT & STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH minst lika bra. En skvätt lingonvinäger gjorde smaken mer spännande än vanlig, hederlig löksoppa. Den var ännu godare i matlådan dagen eſt er.« maträtt! Skippade timjan och tog oxfond, vilket funkade och studentvänlig ÅSA THRYSIN/22 ÅR/LTH-STUDENT BOSATT I MALMÖ/SCOUTLEDARE PÅ FRITIDEN »Väldigt god själva. Har även testat pizzan med blandfärs, bacon och paprika i stället för tomat. En klar femma i betyg!« På grund av laktosintolerans gjorde vi degen pizza var en upplevelse i sig. barnens ögon när de gjorde sin egen se glädjen i CECILIA BÄLTHEDEN/37 ÅR/LINKÖPING/ MAN OCH TVÅ DÖTTRAR/ BUSSCHAUFFÖR SOM ÄLSKAR MATLAGNING »Att Veckans tips! SLAKA VITKÅL Gör salladen till färspizzan som på pizzerian: Strimla kålen, lägg i en bunke och slå på kokhett vatten. Låt stå ca 3 minuter. Häll av och låt rinna av väl. Blanda med övriga ingredienser. HEMBAKTA TORTILLABRÖD Så här gör Magdalena egna vetetortillas till korvtacosen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt 2 msk olja och 1 3/4 dl vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela i 12 bitar och kavla ut på mjölat underlag till tunna kakor. Grädda dem ca 1 minut per sida i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. GRÖNARE PASTA Låt några broccolibuketter eller sockerärter koka med pastan till kycklingrätten mot slutet. Ett enkelt sätt att förgröna vardagsmaten! Ladda ner inköpslistan till veckomenyn på ICA.se/buffe. 30 BUFFÉ 8 • 2 012 FÄRSPIZZA MED GRAPESALLAD Pizza är kul att göra tillsammans. Färdig scones- och pizzamix sparar tid. FÖR 4 PERSONER Gör pizzadegen enligt anvisning på 1 paket scones- och pizzamix (500 g). Blanda 300 g nötfärs med 1 tsk pizza krydda, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Skala, halvera och strimla 1 1/2 rödlök. Dela, kärna ur och strimla 1 paprika. Blanda lök och paprika med 2 msk olivolja. Sätt ugnen på 250ºC. Kavla ut degen till 4 avlånga pizzabottnar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pensla varje botten med 1 tsk olivolja. Fördela 1 dl chilisås av ketchuptyp och 4 dl riven ost på bottnarna. Klicka på färsen. Toppa med lök och paprika. Grädda pizzorna mitt i ugnen 10–15 minuter. Skala 1 grapefrukt med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Krama ut juicen i en stor bunke. Skala 1/2 rödlök. Strimla den och 500 g vitkål. Rör ihop 1/2 tsk socker, 3 msk vitvinsvinäger, 3 msk olivolja och 1/2 tsk salt med grapejuicen. Vänd ner grapefiléer, lök och vitkål. Blanda väl. Garnera pizzorna med basilika. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri deg mix, alt glutenfria pizzabottnar. Innehåller laktos och mjölkprotein. Fri från ägg, men kontrollera degmixen. LÖKSOPPA MED OSTCHIPS Här spelar billiga lökar huvudrollen i en lättlagad soppa med franska förtecken. FÖR 4 PERSONER Skala och skiva 8 gula lökar och 4 mjöliga potatisar, använd gärna matberedare. Fräs löken i 3 msk olivolja ca 15 minuter i en stor kastrull. Rör då och då. Strö över 1 tsk socker och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt potatisen och fräs ca 3 minuter. Tillsätt 3 msk konc kycklingfond, 1 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad) och ca 1 liter vatten. Låt småkoka under lock ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Fördela 2 dl riven, lagrad ost i 8 små högar (ca 1 1/2 msk per hög) på en bakpappersklädd plåt. Ställ mitt i ugnen ca 10 minuter, tills de smält och fått lite färg. Passa noga så de inte bränns. Ta ut och låt svalna. Späd soppan med mer vatten om den känns för tjock. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med 4 msk rostade pumpakärnor eller solrosfrön. Servera med ostchips och gärna bröd. FÖR ALLA? Fri från gluten om lämpligt bröd serveras till. Gör laktosfri: kontrollera fonden och brödet, välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden och brödet, välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera fonden och brödet. Testlagat