Buffé 1
»Modern husman där säsongens blomkål tillagas på
två olika sätt.« RÅPICKLADE GRÖNSAKER Rå blomkål, gurka och rädisor i en 1-2-3-lag med vinäger i stället för ättika. Klart på ett kick och superfräscht! FÖR 4 PERSONER: Ansa och skär 250 g blomkål i små buketter. Dela 1/4 gurka på längden. Kärna ur och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skiva 1/2 knippe rädisor. Vispa ihop 1/2 dl vitvinsvinäger, 1 dl socker och 2 dl vatten i en bunke. Vispa tills sockret har lösts upp. Lägg i grönsakerna. Tillsätt 2 msk finskuren dill (använd gärna stjälkarna också). Låt stå 15 minuter. Rör då och då. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölk protein och ägg. SAFTIGA FÄRSBIFFAR MED BLOMKÅLSMOS Perfekt söndagsmiddag! Med havregryn, mjölk och ägg som bindemedel blir biffarna saftiga, mindre kompakta och mer stektåliga. Servera med samma råvara på två olika sätt – kokt blomkål som lent mos och råpicklad (se ovan). Välj då ett stort blomkålshuvud som räcker till båda recepten. FÖR 4 PERSONER 500 g blandfärs 3/4 dl havregryn 1 dl mjölk 1/2 gul lök 1 ägg smör salt, vitpeppar BLOMKÅLSMOS 1 blomkålshuvud (ca 750 g) 2 dl crème fraiche 18 BUFFÉ 8 • 2 012 GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop havregryn, mjölk, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt stå och svälla 10 minuter. 2. Skala och finriv löken. 3. Blanda havregrynsblandningen med lök, färs och ägg. Rör till en smidig smet, men inte så länge att den blir seg och trådar sig. 4. Forma smeten till biffar. Fortsätt med moset. 5. Blomkålsmos: Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av. Mixa med crème fraiche med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. 6. Stek biffarna i 1 msk smör ca 5 minuter på varje sida. Servera med moset och gärna råpicklade grönsaker. ÖLBRÄSERAD LÖK I stället för råriven lök: Bryn 1/2 finhackad lök i smör. Strö över 1 tsk socker och låt det karamellisera. Häll på 1 dl mörkt öl. Låt koka in. Låt svalna. Rör ner i färssmeten. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ren havre från t ex Semper. Gör laktosfri: ersätt mjölk med vatten. Stek i laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med vatten eller mjölkersättning. Byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Stek i mjölkfritt matfett. Gör äggfri: uteslut ägg och tillsätt ca 1 msk potatismjöl. RIKTIGT MJUK FÖR LENASTE MOSET BLOMKÅLEN KOKA tips!