Buffé 1
Smartare vardag & fest CITRONKARRÉ MED GRÄDDIG RO
SMARINSKY Soja och citron lyfter köttsmaken och ger även en ruggigt god skysås. FÖR 4 PERSONER 4 skivor fläskkarré (ca 600 g) 1 tsk torkad rosmarin finrivet skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronjuice 1 msk japansk soja 1/2 dl vispgrädde smör, olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ta fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Torka av köttskivorna. Krydda dem runt om med rosmarin, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Låt stå 15 minuter. 2. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Bryn köttet på varje sida. Sänk värmen något. Tillsätt citronskal, citronjuice, soja och 1 msk smör. 3. Fortsätt steka köttet ca 2 minuter per sida. Skeda över citronsmöret lite då och då. 4. Vispa ner 1 dl vatten och grädde i pannan. Koka upp, låt koka någon minut. 5. Servera citronkarrén med skysåsen och gärna ångade grönsaker (se recept nedan) samt kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett. STEKSKOLAN: SÅ BLIR KÖTTET SAFTIGT OCH SMAKRIKT Välj gärna kött med insprängt fett, det är oftast smakrikare. Skär hellre bort synligt fett efteråt. Rumstemperera köttet, annars kyls pannan ner. Torka av köttet före tillagning för bästa stekyta. Klappa/massera in salt, peppar ÅNGADE GRÖNSAKER Skonsamt sätt att tillaga grönsaker på där mycket av näringen bevaras. FÖR 4 PERSONER: Ansa och skär 1 broccoli (250 g) i buketter. Skala broccolistammen och skär i sneda slantar. Skala och skär 2 morötter i 1/2 cm tjocka slantar. Lägg morötter och broccoli i en bambu ångare eller ett durkslag, de grövsta bitarna längst ner. Koka upp en bottenskyla vatten i en kastrull som bambuångaren/durkslaget får plats i. Lägg på ett lock och ångkoka grön sakerna 5–10 minuter, de ska vara krispiga. Tillsätt 1 ask sugar snaps/salladsärter (150 g) de sista 2 minuterna. Skölj grönsakerna hastigt i iskallt vatten (då behålls färgen bättre). Blanda med 1 msk olivolja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölk protein och ägg. och ev kryddor 15 minuter före stekning. Det ger ett saftigare och mörare resultat. Hetta upp pannan ordentligt innan du lägger i köttet. Börja steka i olja och tillsätt sedan en klick smör för smakens skull. Lägg inte i för mycket kött, det gör det mer kokt än stekt. Bryn köttet på hög värme. Sänk värmen och stek klart. Låt vila ca 5 minuter så att köttsaften hinner »sätta sig«. BUFFÉ 8 • 2 012 21 OCH BRA INVESTERING EN BAMBUÅNGARE ÄR EN BILLIG tips!