Buffé 1
Smartare vardag & fest ROSTAD GRÖNSAKSSOPPA MED V
ITLÖKSCRÈME En härlig skördesoppa som blir extra mustig av att grönsakerna först rostas. Gör den gärna en dag i förväg så hinner smakerna sätta sig. FÖR 4 PERSONER 1 rödlök 2 paprikor 4 morötter (ca 300 g) 2 palsternackor (ca 300 g) 250 g körsbärstomater 4 vitlöksklyftor 2 tsk torkad timjan 2 1/2 msk konc grönsaksfond 2 dl crème fraiche 2 msk rostade solrosfrön ev krasse till garnering olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. 3. Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 2 msk olja. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter. 4. Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten av det rostade med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos. Häll det i en kastrull. Tillsätt 8 dl vatten och grönsaksfonden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten. 5. Kläm ut innehållet ur vitlöken. Mixa med crème fraiche till en slät röra. Smaka av med salt och peppar. 6. Servera soppan med en klick vitlökscrème. Toppa med rostade solrosfrön och garnera ev med klippt krasse. En färskostsmörgås är gott till. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. TOMATBAKAD FISK MED KAPRIS OCH OLIVER Genom att fisken först rimmas blir den saftig, fast och med perfekt sälta. FÖR 4 PERSONER 1 paket fryst fisk, t ex hoki eller sej (400 g) 2 msk salt 2 tsk socker vatten, olivolja TOMATSÅS 2 vitlöksklyftor 1/2 tsk chiliflakes (red hot chili pepper) 1 dl urkärnade kalamataoliver 3 msk kapris 1 burk körsbärstomater (400 g) ev hackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa ner salt och socker i 1 liter vatten. Vispa tills salt och socker har lösts upp. Lägg i den frysta fisken och låt tina i kylen i minst 6 timmar (kan stå i kylen upp till 1 dygn). 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och chiliflakes i 2 msk olja ca 2 minuter i en kastrull. Tillsätt oliver, kapris och tomater. Låt småkoka under lock ca 10 minuter. 4. Sära på fiskfiléerna. Torka dem lätt med hushållspapper och lägg i en oljad, ugnssäker form. Häll över tomatsåsen. 5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Strö ev över persilja. Servera gärna med ris och en grön sallad. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölk protein och ägg. LAXNUGGETS MED GURK- OCH ÄPPELYOGHURT Upptäck det asiatiska ströbrödet panko som ger laxen en fantastiskt spröd och frasig yta. FÖR 4 PERSONER 500 g skinn- och benfri laxfilé 1 ägg 2 dl panko smör, olja salt, svartpeppar GURK- OCH ÄPPELYOGHURT 2 dl matyoghurt (10 %) 1 litet rött äpple 3 msk bostongurka 1/2 dl majonnäs 2 tsk dijonsenap GÖR SÅ HÄR: 1. Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora tärningar. Krydda runt om med 1 tsk salt. 2. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Häll panko på en annan tallrik. 3. Vänd laxbitarna först i ägg och sedan i panko. Lägg dem på en torr skärbräda och låt torka medan såsen görs. 4. Gurk- och äppelyoghurt: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Blanda äpple och bostongurka med matyoghurt, majonnäs och senap. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Stek laxen runt om i omgångar i smör och olja. Servera med yoghurtsåsen och gärna kokt potatis, lättkokta grönsaker och en citronklyfta. Panering med panko blir läckert krispig tack vare brödfl ingornas luftiga textur och en gnutta jäst som får dem att »fl uffa till«. Passar till all slags panering och som ersättare till ströbröd i färser. Eller varför inte testa panko stekt camembert med hjortronsylt? ÄT MER FISK GENVÄGSKLICK Crème fraiche med rostad vitlök finns att köpa färdig om du inte vill göra din egen. Hör du till dem som vill äta mer fisk men tycker det är svårt att tillaga? Ett gott och nyttigt tips är att lägga fisken i foliepaket med t ex kokt potatis, tomat, purjolök, citron, lite dill och en klick smör. Ställ mitt i ugnen 20–30 minuter, 200°C. Klart! FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt panko med glutenfritt ströbröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko och majonnäs. Byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko och majonnäs. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Innehåller ägg. BUFFÉ 8 • 2 012 19 EN MER KONCENTRERAD SMAK KERNA FÖR GRÖNSAROSTA tips!