Buffé 1
ott FÖR ALLA? Kokoskyckling med fruktigt pilaffri
s. Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med glutenfri mjölmix. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, kontrollera fonden. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, kontrollera fonden. Gör äggfri: bryn kycklingen utan äggpanering och strö över kokos vid ugnsstekningen. Kontrollera fonden. Sweet chili-yoghurt. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Kolapaj med röda vinbär och flingsalt. Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein. Vispad crème fraiche får en härligt krämig konsistens. Var inte orolig om den först blir lös – fortsätt bara vispa så blir den fast och fi n. Men det funkar bara med den feta varianten (34 %). SWEET CHILI-YOGHURT Supergod sås med minimal insats. FÖR 4 PERSONER Blanda 2 dl matyoghurt (10 %), finrivet skal av 1 lime, 1 msk färskpressad limejuice och 2 msk sweet chilisås. Smaka av med salt. KOLAPAJ MED RÖDA VINBÄR OCH FLINGSALT Flingsalt överraskar i denna gudomliga kolapaj med kanel. Säsongens röda vinbär och vispad crème fraiche gör det till en riktig drömdessert! FÖR 8 PERSONER PAJDEG 125 g smör 1 dl socker 1 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1 tsk kanel KOLAFYLLNING 3 dl vispgrädde 1 1/2 dl ljus sirap 1 1/2 dl ljust muscovadosocker 1 1/2 tsk vaniljsocker 75 g smör 1/2 tsk flingsalt TILL SERVERING 2 dl crème fraiche (34 %) 3 dl repade röda vinbär eller lingon kanel GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn. 3. Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg. 4. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter. 5. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna. 6. Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. 7. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt. 8. Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. Hit kan förberedas. 9. Strax före servering: Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraichen. BUFFÉ 8 • 2 012 27