Buffé 1
CURRY Fyll en franska CAMILLAS REDAKTÖR CAMILLA T
HÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE Varma mackor är klockrent när tiden är knapp. Studenten Kristoffer Ekman från Eksjö fyller gärna en hel barkis/bergis när han ändå är i farten – äkta mysmat! FÖR 6 PERSONER: Sätt ugnen på 225°C. Skala och grovhacka 3 hårdkokta ägg. Rör ihop med 1 strimlad purjolök, 200 g rökt, tärnad skinka och 2 dl majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Skär 1 långfranska i 2 cm breda skivor, men låt brödet hålla ihop nedtill. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Fyll brödet med röran (lite kladdigt blir det…). Strö över 2 dl riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Mums till en kopp choklad! NYSTARTA EFTER SEMESTERN med en glad frukt eller nyttig gröt, eller skrubba kroppen underbart len. Mejla fler skojiga tips och få chans på ett ex av Tom Sjöstedts »Äntligen helg« (Norstedts). FOTO CHRISTINA SUNDIEN Fruktpepp! En morgon möttes jag och mina kollegor av en annorlunda fruktskål signerad receptionisten Anna De Geer. Snacka om att frukt piggar upp! Äpplig frukostgröt VM i grötkokning, gröt som dessert på finkrogen, och på Tony Stout’s Porridge Bar i Skottland säljer man havregrynsgröt i åtta olika smaker. Gröt är hett! Min favoritgröt är lite som äppelpaj – fast nyttigare… FÖR 1 PERSON: Mät upp 1 dl havregryn, 1 msk krossade linfrön, 1 msk havrekli, 1 krm kanel och 1/2 krm salt i en kastrull. Tillsätt 1 litet tärnat äpple och 2 1/2 dl vatten. Koka till en gröt. Servera med mjölk och gärna grovhackade hasselnötter. av min alldeles egen fläderkapris.« »På sensommaren plockar jag omogna, gröna fläderbär som får ligga i salt ett dygn. Sedan lägger jag in dem i en god vit vinäger, och en månad senare njuter jag TEVEKOCKEN TAREQ TAYLOR, UR KOKBOKEN ”SYLTA, SAFTA OCH LÄGG IN” (ICA BOKFÖRLAG) LANDSLAGSKOCKEN TOM SJÖSTEDT BJUDER PÅ FEMTON FESTMENYER OCH SINA BÄSTA KOCKKNEP I NYA KOKBOKEN »ÄNTLIGEN HELG« (NORSTEDTS) Mathistorisk proffskokbok »Sockerkaka blir godare med brynt smör än med smält smör. Brynt smör är fan det godaste som finns.« Föreningen Årets kock firar 30 år med storslagna kokboken »Sveriges godaste mat« (The Bearded Lady) med porträtt av 26 vinnarkockar genom åren som bjuder på avancerad matkonst, rustika helgrätter och guldkantad vardagsmat. Inspirerande! Läsartips SÖT SKRUBB FÖR HELA KROPPEN Emma Granath och Klara LarssonJones på skönhetssalongen Oikos i Stockholm gillar ätbara råvaror i sina produkter. Kickstarta dagen med deras välgörande sockerskrubb – eller ge bort i present: Blanda lika delar olivolja och rå-/ rörsocker. Tillsätt ev lite rivet citronskal. Använd som peeling i duschen eller badet. Kryddrostad skördepytt Shoppa korgen full av säsongens nyskördade grönsaker och rosta med mustiga kryddor. FÖR 4 PERSONER: Sätt ugnen på 250°C. Skala och skär 250 g morötter i slantar eller stavar. Dela, kärna ur och skär 2 paprikor i bitar. Ansa och dela 1 blomkål i mindre buketter. Lägg grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1 msk olja, 2 tsk garam masala eller spiskummin, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 15 minuter. BUFFÉ 8 • 2 012 25