Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Mat för magisk sommarfest: Från svenska k
lassiker med ny twist till enkelt plock.
/ Recept Tarte tatin med västerbotten & purjo Kla
ssikern västerbottenpaj får twist med karamelliserad purjo. 6–8 port / ca 60 min Smördeg 2 dl vetemjöl 1 30 g osaltat smör 2 ägg 3 00 g västerbottensost 1/2 tsk salt 3 –4 msk kallt vatten Fyllning 2 dl grädde, löst vispad 1 msk smör 1 msk rapsolja 250 g purjolök 1 msk vitvinsvinäger Smördeg: 1. Lägg mjöl med salt och smör i en matberedare. Pulsera tills degen är lätt smulig. Lägg i en skål och tillsätt lite isvatten i taget och vik ihop i omgångar tills degen håller ihop. 2. Lägg degen på ett bakbord, arbeta ihop till en boll, tryck ut något och slå in i plastfolie. Ställ i kylen i minst 1 timme och upp till 2 dagar. Fyllning 1. Värm ugnen till 180 grader. Ta ut degen så den blir rumstempererad. 2. Blanda vispad grädde, ost och lätt vispade ägg i en skål. 3. Använd en gjutjärnsform, cirka 25 cm i diameter, och kavla ut degen en aning större än formen. 4. Skär purjolöken i 1,5 cm skivor. 5. Smält smör och olja på medeltemperatur och lägg purjolöksringarna tätt intill varandra i pannan. Stek på låg värme i cirka 5 minuter tills gyllene. Vänd dem och ringla över vinägern. 6. Ta stekpannan från plattan. Häll över ost- och äggblandningen. Lägg degen över. Stoppa in degkanterna runt om i formen. Nagga degen med en gaffel. Sätt in pajen i ugnen och grädda i cirka 40 minuter. Den är klar när fyllningen har stelnat och är gyllene. Låt svalna i pannan, cirka 15 min. 7. Lossa pajens kanter med en kniv. Lägg en tallrik över pajen och vänd på pannan så att delen med löken kommer uppåt. Servera med grönsallad. Förenkla! Använd färdig smördeg. Dipp med vita bönor & pitachips Den perfekta dippen att servera till pitabröd, grönsaker, frukt, oliver, jättekapris och ostar. 6 port / ca 20 min 2 dl mjölk 2 klyftor vitlök 1 remsa färskt citronskal 1 lagerblad 1 burk vita bönor, 380 g 1 1/2 msk citronsaft 2 msk olivolja salt 30 g smör 1 1/2 tsk spiskummin, hel Pitachips 2 stora bitar pitabröd olivolja 1/2 dl grovhackad persilja 1. Häll i mjölk och lägg vitlök, lagerblad och citronskal i en kastrull på medelvärme. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter eller tills vätskan reducerats till hälften. Släng lagerblad, vitlök och citron. Lägg bönorna och 3–4 matskedar av mjölkblandningen i en matberedare och mixa till en slät dipp. Tillsätt citronsaft och olivolja. Smaka av med salt. 2. Värm ugnen till 180 grader. Skär pitabröd i åttondelar. Pensla med olivolja och grädda i cirka 5 minuter, alternativt grilla dem. 3. Rosta spiskummin i en panna på låg värme tills den börjar dofta, tillsätt smöret, öka värmen till medel. Smält smöret tills det börjar få färg och doftar nötigt. Häll sedan smöret över dippen och servera omedelbart med pitabröd och andra valfria tillbehör. Rostade morötter med bulgur med tahiniyoghurt & mandel Söta morötter med fräsch yoghurt, mandel och somriga kryddor. På morotsblasten gör vi en pesto. 4 port / ca 45 min Bulgur 1 dl grov bulgur 2 msk hackad persilja Morötter 2 tsk korianderfrö 2 msk hackad dill 1 msk olivolja 1/2 tsk salt 1 msk olja 1 tsk rökt paprikapulver 20 Hemlagat
Hemlagat Färgstark sommarfest Kall rödbetssoppa me
d pepparrot och citron, en delikat liten sidorätt.
Hemlagat Bli en grillmästare
Hemlagat Modern självhushållning: Skörda för skaff
eriet.
Hemlagat Sommardrinkar: Gurka martini, rabarberbel
lini & morotsmojito.
Hemlagat Fixa själv: Såser till grillat.
Hemlagat Så funkar det: Hemköps e-handel Hemköps F
abiola Wikström berättar.
Hemlagat Enklare att välja svenskt & lokalt
Hemlagat Baka: Sockerkakstårta