BD 1
En hyllning till nebbiolo Alf Tumble och Petter A
lexis Askegren skapade för något år sedan en fantastisk inkörsport till vinets fantastiska värld med boken Vin – så funkar det. Som uppföljare har de nu dykt ner i vad de menar är världens bästa druva – nebbiolo. TEXT: PÄR STRÖMBERG FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON Å rets hetaste julklappstips kommer återigen i bokform. För ett par år sedan släppte vinskribenten Alf Tumble och artisten Petter Alexis Askegren boken Vin - så funkar det, en crash course i vinets värld sett ur ett par förnyares ögon och med devisen ”En ny generation vetgiriga vinälskare står för dörren och det är dags att begrava bag-in-boxen. Vin ska vara kul!” formligen flög böckerna ur hyllorna på landets boklådor. I en av Alfs tidigare böcker, Vin med adress, kom vi det geografiska området och vinerna från Barolo in på bara skinnet. Kanske föddes idén redan där om en bok helt ägnad åt druvan som gjort Barolo till ett av världens mest eftertraktade viner. Nebbiolo – så funkar det, är en ohämmad hyllning till vad som enligt de två konnessörerna är världens bästa druva. En kärleksfull djupdykning bland de magiska vinerna från Barolo och Barbaresco, och deras än så länge oupptäckta grannar. Vi får följa med på vinresor och träffa producenter, odlare, krögare och får tips om druvans bästa superkombos. Nebbiolo i köket. Nebbiolo och pizza. Nebbiolo i osten. Nebbiolo på Systembolaget. Nebbiolo på auktion. Nebbiolo i resten av världen. Nebbiolo på film. Nebbiolo för kung och fosterland! Men sitter verkligen magin i druvans skal eller handlar allt om adressen där den odlas? Kan vem som helst odla Nebbiolo? Och kan vem som helst uppskatta vinerna? Alf och Petter går till botten med druvan som en gång förde dem samman. Nebbiolo - så funkar det följer i samma spår och upptäckaranda som duons tidigare bok Vin - så funkar det. Vi tog ett snack med författarna för att komma lite närmre inpå deras senaste kreation. När var och hur föddes idén till en ren nebbiolo-bok? Alf: Efter vår första bok Vin - så funkar det ville vi grotta ner oss i ett smalare ämne men ändå göra det tillgängligt för alla. Nebbioloviner råkade vara de första vinerna som vi båda två blev totalt hooked på i början av våra vinupptäckarkarriärer. Hur har ni gått tillväga för att skriva boken? Alf: Vi pratade i ungefär ett halvår, skrev ner ideér och planerade resor. Sedan tokskrev vi allt i somras i samband med att vi genomförde alla provningar, producentbesök och middagar som är med i boken. Hur fördelar ni upp arbetet? Alf: Den här gången skrev vi det mesta på varsitt håll, men vi hörs i princip varje dag så det gör inte så mycket. De mer personliga texterna har fått avsändare, listor och fakta har skrivits av oss båda. 15