BD 1
"Torkade rosor, körsbär, asfalt, läder och medici
nskåp." NEBBIOLOFAVORITER PÅ BOLAGET ALF: 1. TORRACCIA DEL PIANTAVIGNA GHEMME I området Ghemme och regionen Alto Piemonte har man länge gjort vin på druvan nebbiolo som lokalt går under namnet spanna. En av de bästa producenterna, som dessutom gör tillräckligt stora volymer för att nå Systembolaget, är Torraccia. Dessutom brukar de lagra sina viner några år innan de släpps till marknaden. I glaset ett perfekt moget, nyanserat och detaljrikt vin som överglänser många av kamraterna från Langhe. 2. G.D. VAJRA ALBE, BAROLO Den bästa barolon i det ordinarie sortimentet som för övrigt kostar en hundralapp mindre än på plats i Italien. Vajras standardbarolo har allt som ursprunget kräver. Frukten går ofta i lite mörkare tongångar med bigarråer, rönnbär, viol och hockeypulver. Friska syror och så där lagom ungdomligt kärv med typisk tanninstruktur som mjuknar något efter ett par timmar i karaffen. Bra vin att lagra upp till tio år. 3. GIACOSA FRATELLI LEUNIN, LANGHE NEBBIOLO En prispressad budgetnebbiolo som trots volymproduktion tickar av många boxar för en klassisk piemontesisk nebbiolonäsa. Torkade rosor, körsbär, asfalt, läder och medicinskåp. Smakmässigt lätt med viss stramhet, dock inget som inte en risotto råder bot på. Går att lagra upp till fem år. 4. LUIGI BAUDANA, BAROLO Näst bästa barolon i fasta sortimentet släpps i både hel- och halvflaska. Halvan har på grund av det mindre formatet kommit något längre i sin utveckling och är med sin sötparfymerade frukt redo att drickas redan nu. Helflaskan behöver luftas på karaff. Med mat kan du enkelt tämja den tuffa strukturen med gräddstuvad dillpotatis. 5. MADONNA DELL’UVA NEBBIOLO COLLINE NOVARESI Senaste tillskottet från Alto Piemonte är en svalodlad och slank alp-nebbiolo. I glaset märks det tydligt genom att vinet är lättare, elegantare och stramare. Vinet är av enklare kaliber men är mycket funktionsdugligt vid matbordet där syran och strävheten behöver tämjas med krämiga tillbehör för att rundas av. Servera källarsvalt i stor kupa. Utdrag ur Nebbiolo - så funkar det Det finns inte jättemycket vettig nebbiolo i Systembolagets fasta sortiment. Men så säger nog även vänner av nerello mascalese, argentinsk pinot noir eller svalodlad australisk shiraz. Vi har listat våra fem respektive favoriter som nästan alltid finns på hyllan: PETTER: 1. TORRACCIA DEL PIANTAVIGNA GHEMME Den här är kul och kommer från Alto Piemonte i norra delen av Piemonte, precis vid foten av alpmassivet. Trevligt vin av bra kvalitet, odlas på lavarik jord. Jag hoppas på att få se fler viner från Alto Piemonte på Systembolaget. Det här är en av de stora ambassadörerna just nu. 2. PIO CESARE, LANGHE NEBBIOLO Klassisk vinmakare som levererar stabila viner. Passar fint till lamm om man snackar matkombo. Kan sparas ett par år utan problem. 3. FONTANAFREDDA, BAROLO Den här är min husbarolo. Jag köpte en hel del 2010 för det var en bra årgång, och det är 2013 också så varför inte bunkra upp? Klarar att lagras. Fontanafredda är en storproducent i Barolo och Barbaresco till både yta och kvantitet. 4. G.D. VAJRA ALBE, BAROLO Klassisk loge-barolo, ett av de viner vi ofta ser i artistlogen på turné då jag önskar barolo. Den här finns i fasta sortimentet och är en stabil rackare. 5. VIE ERTE FRATELLI CIGLIUTI, BARBARESCO Liten, men högst personlig, favoritproducent i Barbaresco som ibland dyker upp i små partier på Systembolaget. Underbar att dricka nu, men kan också lagras bra över tid. 18