BD 1
en restaurang och de arrangerar guidade turer för
besökare där man får följa vinet från jord till bord, ute i vinfälten, nere i cantinan och källaren och med en provsmakning som avslutning. "När vi kom hit 1988 gjordes det ett Chianti Classicovin och en Vinsanto. 30 år senare lanserar vi årgångsbubblor." Sista kvällen på Terreno har något speciellt över sig. Sofia har bjudit in den lokala kocken Francesco Galli (som kommer gästspela på The Winery Hotel senare under året) för att bjuda oss på en riktig avslutningsfest. Till hundarna Stella och Hectors stora förtjusning har också mamma Birgitta anslutit med flyg från Stockholm (hela familjen åker ofta till Terreno och någon från familjen finns alltid på plats). Under tiden Chef Galli serverar lokala delikatesser, som exempelvis Porcini-carpacchio och fyllda zucchiniblommor (allt från gården och omnejd) presenterar Sofia sin senaste vin-baby, en Metodo Classico pas dosé som började tillverkas 2012 men som ännu inte kommit ut på marknaden. – Vår Metodo Classico är ett långsiktigt projekt där vi släpper 300 flaskor av årgång 2012 i år. Sedan kommer vi hålla på de övriga och släppa dem igen om två år. Detta för att utforska de äldre årgångarna och hur de utvecklas. Vi kommer släppa 300 flaskor av 2013 under 2019 och så vidare. När de på Terreno började göra en spumante, år 2012, hade de en önskan att fortsätta utmana sig själva vinmässigt och att göra ett utmärkt mousserande vin enligt den traditionella champagnemetoden på druvorna sangiovese och pino nero. – Som vinproducent är det som att lära sig stå och gå igen. Helt annat sätt att tänka om man jämför med våra Chianti Classicoviner. Vi tycker att det är viktigt att fortsätta utveckla vårt vinmakeri och våra viner. När vi kom hit 1988 gjordes det ett Chianti Classicovin och en Vinsanto. 30 år senare lanserar vi årgångsbubblor. Det känns verkligen speciellt, 28 säger Sofia. När solen går ner bakom kullarna serverar Franscesco en rad läckra varmrätter, från risotto med saffran och gorgonzola till en magisk kalvstek, ackompanjerat av Terrenos flagskepp MM 2007 och 2015. Momento Massimo är ett super tuscanvin på merlot, cabernet sauvignon och petit verdot. Filosofin bakom detta vin är att det ska kunna segla över världens hav och inte ha någon fast hamn, en flirt med familjen Ruhnes rederibakgrund. Det ska vara ett internationellt vin med stor kraftig smak. Vinet gör de endast de år druvorna är av fantastisk kvalitet. Vi sitter kvar efter middagen, bara några få av oss, och samtalar om vin. Jag har med en present till Sofia i form av en flaska Fontanasanta Manzoni Biancho från Foradori i Dolomiterna som avrundar kvällens samtal medan den andra flaskan Montevertiné 2013, en CC från grannbyn Radda, sparas till nästa besök. Jag frågar vad Sofia känner är sin absoluta, egna, favorit bland familjens viner. Det är sent och tidigt nästa morgon ska vi återvända hem mot hösten och kylan i Sverige. Sofia funderar en stund innan hon svarar. – Det här jag tänkt mycket på. Mitt svar blir ASofia 2010, den första druvrena sangiovesen härifrån oss. Det är en fantastisk årgång, ett underbart komplext vin och ett nytt kapitel för Terreno. Det är även det första vinet jag gjorde från tanke till färdigt vin. Även de nyare årgångarna av ASofia är välgjorda fina viner och får fin uppmärksamhet men 2010 kommer nog alltid ligga mig varmt om hjärtat. Vår ASofia 2015 har fått högst betyg, fyra stjärnor, i Vini Buoni d’Italia och kommer resa runt Europa på turné. Det känns kul när ’ens barn' ger sig iväg på egen hand. Terrenos viner finns på Systembolaget, The Winery Hotel och via näthandlaren xwine.se