BD 1
haft i snart fem år. Men man tar inte över alla d
elar på en gång på en vingård av Terrenos kaliber. Gården är stor och komplex att styra över. Pappa Mats har fortfarande koll på alla traktorer och maskinparken och mamma Birgitta basar över alla trädgårdar och parken, något som ger Sofia möjlighet att fortsätta sätta sig in i vinerna. – Efter de tre lärlingsåren har jag förändrat en hel del, främst i vinerna men vi har även renoverat upp hela vår agriturism och utvecklat vinturismen, både här på Terreno men främst genom att vi har öppnat The Winery Hotel i Solna. Jag är glad så länge jag får fortsätta djupdyka ner i vinets värld och vänta med många av de andra delarna som är verkligheten när man driver en så stor gård som Terreno, säger hon. Middagen avslutar kvällen med lokala grönsaker från deras egen ”orto” (trädgård), lokala ostar och charkuterier, färska fikon från träden utanför och sist men inte minst vin från marken vi befinner oss på. Inledningsvis serveras vi Bianco di Stella och Il Momento, två instegsviner med IGT Toscana beteckning och viner som Sofia varit med att ta fram från idé till flaska. Viner som visar upp Terreno från en matvänlig sida, framförallt som här till mestadels vegetariska rätter på bordet. – Vi är självförsörjande på alla frukter och grönsaker hela året runt i vår orto som Mario sköter. Sommaren bjuder på tomater, zucchini, meloner, äggplanta och olika former av sallad. Vintern är mer kål, fänkål och bönor. Sen kommer våren med kronärtskockor, vårbönor och andra primörer. Vi har vårt eget vatten, grödor, uppvärmning med solpaneler på sommaren, flis från skogen på vintern och vi har under ett par år jobbat med ett projekt att sätta in solceller för el också. Om allt går som det ska med alla tillstånd blir det verklighet under 2019, berättar Sofia. I arla morgonstund, dag två, möter vi upp med teamet och produktionsansvarige oenologen Giacomo Fioravanti (tidigare på Isole e Olena) tar oss med till Merlot Professore, en vingård i en relativt brant sluttning med sydläge. Med lite enkla instruktioner sätter han oss således i arbete, ”don’t leave your cutter in the basket”, en mening som präntas in i huvudet på oss rookies. Sarah Djerf från The Winery Hotel i Stockholm som också bott länge i Italien är vår reseledare och det pratas svenska, engelska och italienska om vartannat, men framförallt sjungs det mellan vinrankorna. Efter några timmars skörd av den merlot som ska bli en del av 2018 års blend för vinet Terreno Chianti Classico pausar vi och det känns redan i hela kroppen att detta är ett krävande jobb. All skörd sker för hand och med noggrann selektering. Teamet är relativt litet men kan sin sak och många av arbetarna har jobbat åt Terreno länge. Vi frågar och får veta att "svenskarna" 25 anses vara mycket bra arbetsgivare, pålitliga och lyhörda. Det slår mig att vi endast är med i ett par dagar av 2018 års skörd men att det är en skörd som från tidig morgon till sen kväll, pågår i 45-50 dagar. Det är mycket handarbete och hårt slit för varje flaska vin. Terreno är ekologiskt certifierad och som de flesta vinbönder lever och verkar de i sina gårdar. ”Vad som är bra för naturen är också bra för oss och därför har vi valt att arbeta ekologiskt. Hur vi väljer att odla påverkar både kropp och själ och lämnar vårt tydliga avtryck i naturen.” Det är kärleken till jorden och hantverket som karaktäriserar Terrenos arbete i vinfält och vinkällare och resultatet är slående. Att befinna sig mitt i ett av världens mest kända vinområden, Chianti Classico, blir påtagligt när vi senare mot kvällen åter sätter oss till bords, efter en rundvandring i vineriet, med en provning av Chianti Classico DOCG-viner från familjen Ruhnes händer. I vinkällaren ligger viner staplade från Terrenos linda. Ett veritabelt bibliotek av allt det som format Terreno till vad det är idag. Distriktet Chianti Classico, beläget i den allra centralaste delen av Chianti, mitt emellan Florens och Siena presenterar viner och vingårdar som har den karaktäristiska tuppen, ”Gallo Nero”, på flaskans hals som kännetecken. Chianti Classico är det högst rankade från ett mindre avgränsat område kring nio byar bland annat Radda, Gaiole, Castellina och Greve. Vinerna