Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Tema smärta
Vårdguiden Rörelse bäst mot ryggont
Vårdguiden "Jag har utvecklat strategier för att h
antera smärtan"
Vårdguiden "Behandlingen har förändrat mitt liv"
Vårdguiden Att lindra smärtan
Vårdguiden En godare, grönare jul En godare, gröna
re jul Om du vill äta nyttigt eller slippa gå upp i vikt kan julens överdådiga utbud vara något av en utmaning. Här är de bästa tipsen för en hälsosammare jul. Kött, fett och socker. Så kanske mångas bild av ett traditionellt svenskt julbord ser ut. En matorgie som får oss att bli dästa i flera dagar. Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, håller inte med. – Julmaten har fått oförtjänt dåligt rykte. Det finns jättemycket bra mat på julbordet. Två riktiga vinnare ur näringssynpunkt är sillen och laxen. Fet fisk innehåller hälsosamma fetter som bland annat är bra för våra hjärnor. Grönsaker som grönkål och brysselkål, båda vanliga inslag på många julbord, är också fullspäckade med nyttigheter. LAX OCH SILL – En liten portion lax eller tre små sillbitar innehåller ungefär dubbla dagsbehovet av fiskfettsyran DHA som behövs för hjärnan, halva dagsbehovet av vitamin D och en fjärdedel av dagsbehovet av jod. – Vårt generella råd som gäller året runt är att äta grönare, mer från växtriket och mindre från djurriket. Rekommendationen är att inte äta mer än 500 gram rött kött, inklusive charkuterier, i veckan. Detta eftersom rött kött är kopplat till en ökad risk för cancer i tarmen, säger Åsa Brugård Konde. Hon tipsar också om att lägga lite extra energi på julbordets gröna rätter. Bönor och baljväxter bidrar bland annat med protein och kan enkelt blandas i en sallad. Det viktigaste rådet är kanske ändå detta: att inte förlänga julfirandet alltför mycket. BRYSSELKÅL Tre brysselkålshuvuden ger en tredjedel av dagsbehovet av folat. – Julmaten äter vi en eller ett par dagar. Däremot kan det lätt bli så att man från första advent till trettonhelgen frossar i sötsaker som julgodis, julmust, chokladaskar och glögg. Hur och vad du äter en eller ett par dagar om året spelar självklart mindre roll ur både vikt och hälso synpunkt. – Jag tycker att man med gott samvete ska unna sig att äta det man vill vid festligare tillfällen som julafton. Då är det bättre att skilja på fest och vardag. Det är viktigare vad man äter mellan nyår och jul än mellan jul och nyår, säger Åsa Brugård Konde. n TIPS! Bönor och baljväxter bidrar bland annat med protein och kan enkelt blandas i sallad. GRÖNKÅL – En portion (50 gram) ger nästan hela dagsbehovet av vitamin C för en vuxen. Några av julbordets nyttigaste AV ANNA RITTER NÖTTER – En paranöt kan innehålla hela dagsbehovet av selen. 20 hasselnötter ger cirka 10 gram enkelomättade fettsyror och nästan hela dagsbehovet av vitamin E. Dagsbehovet har beräknats för en vuxen person som är normalt aktiv. Källa: Livsmedelsverket 1177 Vårdguiden nr 4 2016 11 11 RÖDKÅL Färgglad och fullspäckad med antioxidanter och vitamin K. Strimla till en sallad med äpplen och valnötter. FOTO: ADOBESTOCK MONTAGE: GRAFFOTO
Vårdguiden Viktigt! Om barns övervikt
Vårdguiden Så hjälper du ditt barn till hälsosamma
re vanor
Vårdguiden "Jag förstod att mina föräldrar ville m
ig väl"
Vårdguiden Tid för tänder
Vårdguiden Ett mygg kommer lastat
Vårdguiden Motion mot depression
Vårdguiden "Löpningen blev min livlina"
Vårdguiden Har du lust?
Vårdguiden Efter antibiotikakuren
Vårdguiden Att sluta röka kan allvarligt förbättra
din hälsa
Vårdguiden "De har spetskompetens för mina besvär"
Vårdguiden Aktuellt i vården: barnakuten i Solna h
ar flyttat
Vårdguiden Våga berätta
Vårdguiden Bilaga om barns hälsa och vård
Vårdguiden Lokalbedövning före sticket
Vårdguiden "Du vill ju barnens bästa - men vad är
bäst?"
Vårdguiden Snorunge?
Vårdguiden Antibiotika eller inte?
Vårdguiden Ge bara mat när barnet är hungrigt
Vårdguiden Gratis vaccin mot rotavirus
Vårdguiden Alla barn får prickar, blemmor och blås
or
Vårdguiden Smörj bort böjveckseksem!
Vårdguiden Bella behöver BUMM
Vårdguiden Här söker du vård