1177 1
* Julmagen Dålig magkänsla inför jul? Adventsmys,
glöggmingel och julmat – följt av gaser, magknip och sura uppstötningar? Så får magen en lugnare december. text MARIA FRÖJDH illustration KENNETH ANDERSSON D 24 ecember är en månad då mat och umgänge står i fokus för många. Under adventshelgerna och de extra ledigheterna kring jul äter vi ofta mer och annorlunda jämfört med vad vi brukar. – Det blir gärna stora mängder mat och en blandning av många rätter. Särskilt vid julbord, smörgåsbord och bufféer kan det vara svårt att begränsa sig. Det blir ofta mycket av allt: fett, salt, socker och andra snabba kolhydrater – inte sällan kombinerat med alkohol, säger Sofia Antonsson, dietist specialiserad på maghälsa. Och det är inte alltid magen uppskattar de förändrade matvanorna. Besvär med gaser, uppkördhet, magknip, halsbränna och sura uppstötningar är vanliga. Vad är det som händer i mage och tarm när vi äter på det här sättet? – Framför allt blir det en stor belastning på mag-tarmsystemet, som får jobba mer. Matsmältningen blir överlastad. Hormoner och enzymer, som hjälper till att bryta ner maten, är ofta anpassade efter det vi brukar äta. Nu får magen svårare att ta hand om allt och gasbildningen ökar. – Fett fördröjer dessutom ofta magsäckstömningen och det går trögare att få undan maten. En del får förstoppning, medan andra som i stället har en snabb mage kan behöva tömma sig akut. Besvären tenderar att bli kraftigare när vi äter mycket, säger Sofia Antonsson. Många får halsbränna och sura uppstötningar, till exempel efter att ha ätit fet mat sent på kvällen. – Om matsmältningen inte går tillräckligt fort nedåt, i mage och tarm, kommer symtomen ofta uppåt. Halsbränna och sura uppstötningar kommer många gånger när mag-tarmsystemet är fullt. du tycker är extra gott eller speciellt just till jul. Du kan också välja så rena råvaror som möjligt, som potatis, ägg eller lax utan sås eller andra ingredienser, säger Sofia Antonsson. Ett annat tips är att lätta upp julmaten med mera grönt. – Varför inte en grönskålssallad, till exempel med apelsinskivor och valnötter på toppen? Eller en fruktsallad i stället för risgrynsgröt? Det blir annars så tung mat hela tiden. Det finns många vegetariska julrecept att inspireras av, både för dig som vill äta mera grönt och för dig som är vegan eller vegetarian. Att börja med grönsakerna när du äter julbord eller bufféer är en annan strategi som kan fungera. – Om du får ner lite fibrer i magen och känner dig grundmätt är det lättare att inte ta för mycket av den övriga maten. Ta gärna en sallad eller liknande innan du går på advents- eller glöggbjudningar då det ofta blir mycket sötsaker. Att variera menyn en aning, särskilt om det blir många liknande måltider både hemma och på jobbet, är ofta välkommet. – Många älskar det traditionella ”Jag tror på att begränsa sig, både i svenska julbordet, men i dag finns många varianter: italienskt, libanesiskt, asiatiskt, skaldjursjulbord och mycket mer. Är det några särskilda livsmedel som kan vara bra att undvika? – Det beror på vad din mängden mat och antalet rätter.” mage reagerar på. Många är till exempel fettkänsliga och behöver dra ner på livsmedel med mycket fett. Kanske klarar de sig bra i vardagen, Hur kan man göra för att njuta av maten utan bakslag? – Jag tror på att begränsa sig, både i mängden mat och antalet rätter. Välj med omsorg och fokusera på det men får ont vid varje högtid. Enstaka måltider går bra, men tillsammans med allt annat blir det för mycket. Den som har känslig mage eller IBS, irritable bowel syndrome, behöver ofta undvika lök, vitlök, bönor, linser och olika sädesslag. Många re1177 4 • 23