TIDNINGEN TILLVÄXT 1
LÖNSAMHET & TILLVÄXT Efter lantbruksutbildning i
Danmark och en omfattande utlandskarriär bland annat som Europachef för ett stort amerikanskt bolag återvände Erik Bengtsson hem till gården. Karlsfälts gård Areal: 700 hektar. Företagsform: Verksamheten är uppdelad i tre företag: ett aktiebolag, som ansvarar för två vindkraftverk, ett handelsbolag som ansvarar för växtodlingen och djurproduktionen (drivs tillsammans med Eriks far, Olof Bengtsson) samt en enskild firma som ansvarar för produktionen av gourmetmat och andra förädlade produkter, skinnvaror och möbler från djurproduktionen. det har kostat att producera detta. I DAG SÄLJER Karlsfälts gård sitt nötoch griskött under egna varumärken till saluhallar, som till exempel till Östermalms saluhall i Stockholm och till olika krogar – även i Köpenhamn. – Vi säljer griskött till de finaste krogarna. De vill ha kött från grisar som inte har stressats. Vi laddar våra produkter med andra värden och tar betalt för vår etiska uppfödning, säger Erik Bengtsson. Han säger att han har influerats starkt från Danmark. – I Danmark är lantbruk mycket mer en affär. Man har mer fokus på ekonomiska perspektiv och det tycker jag är härligt. Det ger lite annan stuns i det. MEN OM AFFÄRSTÄNKET kommer från Danmark gäller en annan filosofi i grishuset. Målet är en ”extremt djurDjur: Grisar (basen i den integrerade grisproduktionen är 100 s uggor), 150 får (tackor) och cirka 80 nötkreatur (dessa produceras tillsammans med grannen). Växtodling: Spannmål, raps, socker betor och gräsfrö. Certifiering: Svenskt Sigill. Omsättning: 25 miljoner kronor årligen. Antal anställda: 10. vänlig grishållning” som i sina detaljer kanske till och med överträffar standarden i ”Bullerbyns stia”. Gården driver ett system med enhetsboxar där griskullen stannar i 15 veckor. I stället för spaltgolv av betong bökar grisarna i djupströbäddar av halm som brinner och ger värme underifrån. – De gillar att böka och busa, det är fartfyllda djur. Halmen är bra för magarna och vi har inga diarréer. De lever där och har fri tilldelning på foder. Det finns alltid mat. De känner ingen stress. Alla våra grisar har svansen kvar. Det är ingenting jag fejkar, det är så, säger han. BESÖKARE PÅ GÅRDEN är välkomna att titta in och hälsa på grisarna som lever i mindre avdelningar för att minska smittorisken. Halmen suger upp ammoniaken och grishusen slipper dålig lukt. – Verksamheten måste vara transparent. Annars håller det inte, anser Erik Bengtsson. Han berättar vidare om sin livsfilosofi som också är en företagsfilosofi. – Vi brukar jorden på ett sätt som gagnar jorden och vi sköter djuren på ett sätt som gagnar djuren. Vi ska inte göra som i Danmark och fylla djuren med antibiotika. Tillväxt 23