TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET > Lennart Mansikka visar en av de
två skruvar som matar in flis i pannan. kommun, som slapp en investering på två miljoner kronor för att byta ut sin gamla panna i byn. LENNART OCH THURE Mansikka är entreprenörer i själ och hjärta. Därför är det beslut de båda fattar i sin ungdom fullt logiskt: året är 1979 när den 27-årige Thure säger upp sig från sin anställning som maskiningenjör på järnverket i Luleå, och den tre år äldre brodern från ett arbete som byggnadsingenjör. Det året slutar de för att ta över föräldragården med ett mindre antal kor. De investerar närmare två miljoner kronor, bygger om, bygger nytt, köper mjölkkor och börjar med köttproduktion. Med tiden sköter de som mest över hundra djur. – Det var fantastiskt lönsamt att driva jordbruk de år som följde, säger Lennart Mansikka. För överskotten köpte de skogsmark och äger i dag 1 725 hektar. – Värdet på skogen har skjutit i höjden. Det har varit bättre att investera i skog än i aktier. MEN BRÖDERNA HADE mer på gång. De samarbetade sedan länge med samer och deltog i renslakten ute på gärdena. Och när EU på 1990-talet krävde att ren skulle slaktas hygieniskt 30 Tillväxt Lennart Mansikka, 65 år, och brodern Thure, 62 år, bor båda med familj någon kilometer från varandra i byn Päkkilä utanför Hedenäset i Tornedalen. i godkända lokaler grep de tillfället i flykten, köpte en stor bilverkstad och byggde om den till slakteri enligt konstens alla nya EU-regler. Om höstarna slutade som mest 6 000 renar sina dagar här, och slakten kunde sysselsätta upp till åtta personer när den var som mest intensiv. Mest lukrativt var att förädla renkött som såldes till privatpersoner. Men tillgången på slaktren i Sverige kom med tiden att mer än halveras, och allt sämre djur skickades till slakt. – Till slut blev kvaliteten så dålig att vi slutade slakta ren. Det var 2008. En övergiven kyldisk i slakteriet vittnar om tidigare kommers. Här står också väl tilltagna arbetsbord i rostfritt. En rad slaktkrokar hänger från en ställning i taket. Till jaktlagens stora glädje tog bröderna Mansikka steget över från ren till älg. Numera kommer jägarna körande med mellan femtio och hundra troféer under jaktsäsongen. Bröderna styckar och vakuumpaketerar utifrån jägarnas önskemål. I kylrummet har skogens konung abdikerat, hänger styckad i fyra rödskimrande delar. Den älgen klarade sig vid liv ända fram till jaktens sista skälvande dagar nu i slutet av november. Det stora hjärtat har förärats en egen krok. MEN DET ÄR skogen som engagerar bröderna Mansikka mest – jordbruket avvecklade de en bit in på 00-talet.