Marknad 1
Nystartat Ny adress för Creperiet Text Camilla Jo
hansson Den 3 november stängde Creperiet igen sina gamla lokaler på Kyrkogatan där man under cirka 18 år skaffat sig en trogen krets av gäster. Sex dagar senare väntade flytt till Krämaren där nya fräscha lokaler och även i viss mån nya gäster väntade. – Vi stod inför valet att antingen renovera den förra lokalen eller flytta vidare, och vi kände att det sistnämnda var mest gynnsamt för oss. Vi hade redan innan börjat känna att Krämaren drog folk, så vi bestämde oss för att komma hit, berättar Serif Cakir som själv varit med Creperiet sedan 2015. Crepes har blivit en mer och mer populär maträtt även om den histor - iskt sett har många år på nacken, och gästerna har hittat till de nya lokalerna. – Det är fler och fler av de som kom 34 Marknad och åt på den förra adressen som hittat hit, och även nya gäster som kommer och är nyfikna på vad vi serverar, säger Sefir Cekir. På Creperiets meny finns inte bara just crêpes, vilka har en mer sötsaksinriktad fyllning, som till exempel Nu - tella, nouisettesås och chokladsås med glass, eller en fyllning med Camem - bertost och varm hjortronsås. Man serv - erar också de lite matigare galetterna, franska, matigare pannkakor som serveras tillsammans med till exempel rostbiff, brieost och potatisgratäng eller kyckling med gorgonzolaost, för att bara nämna två av flera varianter. För den som känner att de vill ha något annat än den rätt som givit sitt namn åt restaurangen så finns det också pastarätter, lasagne och olika typer av sallad. – Att crêpes och galletter blivit mer och mer populära tror jag har att göra med att folk reser mycket. Man testar det när man är utomlands, tycker om det och så kollar man upp om det finns någonstans här hemma, och då hittar man oss, tror Serif Cakir. Både crêpes och galetter har sin traditionella hemort i Bretagne i Frankrike, där de ska ha introducerats redan på 1200-talet av återvändande korsriddare. Serif konstaterar att det absolut finns tankar kring att förnya konceptet, men att man i nuläget avvaktar lite. – Vi vill bli varma i kläderna först. Det spelar inte någon roll att man arbetat länge med det här, för nu är det nya förutsättningar. Och på ett sätt kan det kännas som att man börjar om från början, även om det är med samma sak som vi gjort tidigare. Så först vill vi satsa på att arbeta in oss här. Creperiet var ett väletablerat namn i stan, och vi kan inte ändra för mycket på en och samma gång, säger Serif Cakir. Att komma till en ny lokal har sina fördelar, och placeringen på Krämarens tredje våning, med Akademibokhandeln som närmsta granne är attraktiv. – Vi har byggt om något, tidigare gick det ju en vägg här, säger Serif Cakir och måttar i jämnhöjd med serveringsdisken. – Det är fint att restaurangdelen är så öppen, och med utsikt över Våghus - torget. Vi har även gjort det nya köket kompakt, vilket gör det väldigt lättarbetat, och gör det möjligt att rulla på med beställningarna även om man bara är två som arbetar. Vi är ju två stycken på heltid här, och en som arbetar deltid, konstaterar Serif Cakir. Foto Tomas Karlsson