Marknad 1
Gastro ”Jag är stolt över att jag som ung har lyc
kats skapa ett eget varumärke där jag kan vara helt självständig och oberoende av någon annan.” Isabella ”Bella” Morrone Bella på Österlen Text Paul Dahlgren Hösten 2017 lämnade den unga, välkände, kocken Isabella Morrone Stock - holm, och den egna restaurangen La Bocca, för en flytt till vackra Österlen. Nu driver Isabella framgångsrikt ”Bella på Österlen”, på idylliska Östangård. Bella är starkt fascinerad och inspirerad av italiensk mat med de utsökta italienska råvarorna. Föräldrarna har italienskt ursprung och Bella bodde några år under uppväxten i Venedig. Varje sommar besöktes också farmodern där Bella fick lära sig grunderna i italiensk matlagning. Vårt land är idag fyllt av italienska restauranger vilka många, ofta utan kunskap, serverar ytterst medelmåttiga rätter de kallar italienska. Bella har vel - at förändra den bilden och lyfta det ital - ienska köket i Sverige genom att på sina restauranger och i tv laga och servera genuina och äkta italienska rätter. Tillsammans med sambon Andreas fatt - ade Bella, sommaren 2017, det överraskande beslutet att de skulle lämna 52 Marknad stressen i Stockholm och flytta till Öster - len. Paret köpte drömhuset Mjölnare - gården i Löderup. Här kan Bella kombinera sitt kunnande för matlagning med sin passion för den egna hästen och ridning. Tanken var först att exklusivt servera gäster i det egna köket, men det visade sig snabbt att det inte fungerade. I närliggande Skillinge hade nya ägare rustat upp den vackra gården Östangård med café, matsal och rum. Det ledde till en samverkan där byggnaden med köket och matsalen blev perfekt för att starta upp restaurangen ”Bella på Österlen” En middag Matsalen är stilfullt inredd och kan ta emot 24 gäster, där vi alla har en fantastisk utsikt över den omliggande nat - uren, genom de stora panoramafönstren. I köket lagar Bella enkel och genuin italiensk mat av de bästa råvarorna säsongen kan erbjuda. Denna kväll in - leds med en tallrik fylld av parmaskinka, lagrad 30 månader, samt lardo, skivor av grisfett. Serverat med grillat vitlöksbröd droppat med en god olivolja, vilken klassisk och god start. Andra rätten är en handskuren tartar på oxfilé täckt av friterad grönkål, kaprismajo samt nyhyvlad, vällagrad, peccorino romano ost. Visst är höjdpunkten den perfekta tagliatellen vilken blandats med olivolja, ost och smör och toppas av färsk sommartryffel från Umbrien. Allt bara, ljuvligt, smälter i munnen. Pasta som allra bäst. Smakfull var den rostade bruschettan täckt av rabiolaost, varma färska fikon och några droppar honung, så gott, så gott. Avslutningen en enkel espresso samt den egengjorda, krämiga, glassen gjord på hasselnötter från Piemonte. Vilken måltid. Isabella Morrone Isabella ”Bella” Morrone, 31 år, är född och uppvuxen i Stockholm. Under stud - ierna på gymnasiets restauranginrikt - ning fick Bella praktisera på ett flertal restauranger. Första mötet med ett lev - ande restaurangkök gav direkt Bella käns - lan att kockyrket var hennes framtid. Bella visade sig tidigt vara en kocktalang med mycket höga ambitioner och togs om hand av Melker Andersson och Danyel Couet på F12-gruppen. Bella arbetade en tid på Operakällaren hos Stefano Catenacci. Med Stefanos kontakter gavs Bella chansen att ut - vecklas på en tvåstjärnig restaurang i Paris och en trestjärnig restaurang i Barcelona. Efter att ha varit kökschef för rest - aurang Caina öppnade Bella den egna italienska restaurangen La Bocca år 2017. Efter kort tid lämnade Bella rest - aurangen La Bocca och Stockholm för en flytt till Österlen. La Bocca togs över av Bellas mångåriga köksteam. Våren 2018 öppnades restaurangen ”Bella På Österlen” på Östangård i Skillinge. År 2016 deltog Bella i ”Kockarnas Kamp” i TV4. Foto Rebecka Wallin