Engelsk julmeny UGNSSTEKT KALKON FRÅN TOMTE-LILLA
Aprills son Sebastian missförstod som barn och trodde kalkonen kom från Tomte-Lilla i stället för Tomelilla. FÖR 8 PERSONER 1 färsk eller fryst kalkon (5–6 kg) 2 msk smält smör 2 msk olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tina kalkonen 2 dygn i kylen om den är fryst. För att få den extra saftig tina kalkonen i en rimningslag, se tipset nedan. 2. Sätt ugnen på 150°C. 3. Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll upp till hälften med vatten. 4. Torka kalkonen med hushållspapper. Salta (om den inte rimmats) och peppra den runt om. Bind ihop benen med steksnöre. 5. Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt. Blanda smält smör och olivolja. Pensla kalkonen med blandningen. 6. Ställ in kalkonen i ugnen och stek 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd den och pensla/ös med vätskan i pannan. Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar. Ta ut kalkonen efter halva tiden och pensla/ös med smör blandningen. 7. Höj ev ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt. 8. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 70°C. Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig. 9. Lägg kalkonen på ett serveringsfat. Täck den med aluminiumfolie och låt vila 30 minuter. 10. Sila av skyn och använd den till såsen (se nedan). Servera med tillbehören. Dukat och klart! Matkreatören och konstnären Aprill Spendrup dukar på olika teman varje år. Rimma så blir den saftigare Passa på att rimma kalkonen samtidigt som den tinar, då blir den garanterat saftig och smakrik. Lägg den frysta kalkonen i ett kärl, t ex en plastback. För en kalkon som väger runt 5 kg behövs ett kärl som rymmer ca 15 liter. I kylen tinar den på ca 2 dygn. Blanda en rimningslag med 2 msk salt/liter vatten. Häll på lagen så att det täcker kalkonen. Låt stå och rimma 2 dygn i kylen, använder du en färsk kalkon räcker det att rimma den 1 dygn. Följ sedan receptet i övrigt. Tänk på att den rimmade kalkonen bara behöver peppras och inte saltas, då den får salt smak av rimningen. MORMOR IRENES KALKONSÅS Aprills mormors succérecept på en perfekt sås till kalkonen. FÖR 8 PERSONER 4 dl silad sky från kalkonen 2 dl torrt vitt vin 1/2 dl portvin 2 dl vispgrädde 1 tsk kinesisk soja 1 msk majsstärkelse (Maizena) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp skyn i en kastrull tillsammans med vin och portvin. Låt koka ner tills ca 4 dl återstår. 2. Tillsätt grädde och soja, låt koka ihop 3–4 minuter. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Sjud ca 2 minuter. Salta och peppra. Servera till kalkonen. »STUFFING« MED TRANBÄR OCH SALVIA Ett vackert och smakrikt tillbehör att tillaga och äta vid sidan av i stället för att »stuffa« i. FÖR 8 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Tina 100 g frysta tranbär eller använd färska (lingon går också bra). Finriv skalet av 1 apelsin och pressa ut juicen (ca 1 dl). Blanda skal, juice och tranbär. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs löken mjuk utan att den får färg i 50 g smör i en stekpanna. Rör ner 5 dl färskrivet/mixat vitt bröd och 20 färska finhackade salviablad i smöret. Tillsätt tranbärsblandningen och 1 krm salt och blanda runt. Gör 16 bollar av blandningen. Lägg dem i en ugnssäker form med 1 msk smör. Tillaga mitt i ugnen 15 minuter, ta ut och skaka formen efter några minuter så att smöret fördelas i formen. Servera till kalkonen. BUFFÉ 1 1 • 2 012 17 Tillbehör