Dumplings »Dumplings passar så bra att pyssla med
tillsammans.« TOFURÖRA FÖR 4–6 PERSONER (TILLBEHÖR) En riktigt god röra att servera vid sidan om dumplingarna. 1 förpackning naturell tofu (270 g) Förbered! Gör fyllningarna i förväg, så kan man sedan sitta tillsammans och göra knyten. DUMPLINGSDEG Det är lätt att göra dumplingsdeg, det är bara att blanda mjöl och vatten. Familjen Shen köper färdiga rundlar på matmarknaden. GER 48 STYCKEN 5 dl vetemjöl 2–2 1/2 dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda mjöl och vatten, börja med den mindre mängden, i en bunke. Knåda i ca 5 minuter, tills degen fått en smidig konsistens och inte längre kladdar. Täck med en fuktad handduk och låt vila ca 30 minuter. 2. Knåda degen på nytt i 1 minut. Skär den i 4 lika stora bitar. Rulla dem till längder. Skär varje längd i 12 bitar. 3. Tryck ut varje bit till en platt kaka. Kavla dem sedan till millimetertunna rundlar. Nu är de klara att fyllas! FÖR ALLA? Kokta dumplings med fläskkött och gräslök. Innehåller gluten och ägg. Fri från laktos och mjölkprotein. Stekta dumplings med fläskfärs och selleri. Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Wontons. Innehåller gluten. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj wonton-deg fri från ägg. Dumplingsdeg. Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Tofuröra. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Sesam- och vitlöksmarinerad gurka. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 1 tsk sesamolja 1 1/2 tsk kinesisk soja 1 tsk sambal oelek finhackad gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop tofun med övriga ingredienser. 2. Servera i en skål eller på små portionsskedar. Strö över gräslök. ANDRA TILLBEHÖR Familjen Shen kompletterar dumplingsmåltiden med andra smårätter. Köttbullar är en populär familjerätt i Kina. Varje provins har sin kryddning. I Shanghai tillsätter man gärna något mer än kött, som här vattenkastanj, för att få en krispigare konsistens. I Sichuan, till exempel, är de kryddstarka med mycket chili i. Tekokta ägg är också en populär smårätt. Recept på kinesiska köttbullar och tekokta ägg hittar du på ICA.se/buffe SESAM- OCH VITLÖKSMARINERAD GURKA En snabbmarinerad grönsaksrätt. Marias mamma bankar gärna gurkan lite innan hon skär den för att den ska dra åt sig mer smak. FÖR 4–6 PERSONER (TILLBEHÖR) 2 gurkor (ca 700 g) 5 vitlöksklyftor 2 tsk socker 1/2 msk japansk soja 1 tsk sesamolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela först gurkorna på längden och sedan ytterligare en gång på längden. Skär i 2–3 cm grova bitar på snedden. 2. Blanda med 1 tsk salt i en bunke. Låt stå ca 30 minuter, för att dra ut vätskan. Häll av vätskan i ett durkslag. 3. Skala och finhacka eller finriv vitlöken. Blanda vitlök, socker, soja och sesamolja med gurkan. Gott till dumplings. BUFFÉ 1 1 • 2 012 9