»Vi är ett gäng som brukar träffas, laga mat, dri
cka vin och bara garva.« PETERS SNABBKIMCHI En mycket förenklad version av den koreanska nationalrätten, passar perfekt till julskinkan. FÖR 6 PERSONER 1 kg pak choi eller salladskål 1 liten purjolök (ca 150 g) 2 vitlöksklyftor 1 msk finriven ingefära 1 msk vitvinsvinäger 1 tsk matolja 2 tsk socker 1 tsk salt 2 msk sambal oelek GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och strimla pak choi och purjolök. 2. Skala och finriv vitlöken. Blanda vitlök med ingefära och kålen. 3. Tillsätt vinäger, olja, socker, salt och sambal oelek. Blanda väl. 4. Låt kimchin stå minst 15 minuter före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Fler recept på mat för julbordet, titta in på ICA.se/buffe MICKES MOJO ROJO En spansk sås med hetta som matchas fint med julbordets köttbullar. GER CA 5 DL 400 g röda tomater 2 skivor vitt formbröd 2 msk rödvinsvinäger 4 vitlöksklyftor 150 g grillad paprika i olja 1 tsk spiskummin 1 krm kajennpeppar 1/2 dl olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Tärna brödet och lägg det i en bunke. Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern. 2. Skala vitlöken. Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar. Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer. Krydda med spiskummin, kajennpeppar och 1 krm salt. 3. Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås. Servera gärna till köttbullar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj gluten fritt specialbröd Gör laktosfri: använd mjölkfritt bröd. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt bröd. Gör äggfri: använd äggfritt bröd. 12 BUFFÉ 1 1 • 2 012