En Merry Christmas! Hemma hos Aprill Spendrup bju
ds på traditionsenlig engelsk jul med guldkant. Klassisk julmiddag på engelskt vis D Dofter av kanel, kardemumma, kalkon, portvin, öl och glögg kittlar näsborrarna. Huset har pyntats med lingonkransar, granris, järnek med röda bär och en mängd tända ljus. Hemma hos konstnären och matkreatören Aprill Spendrup firas jul på traditionellt engelskt vis. TEXT KATARINA SJÖSTRÖM, APRILL SPENDRUP RECEPT APRILL SPENDRUP FOTO EVA HILDÉN SMITH DET ÄR FULLT UPP hemma hos Aprill Spendrup kring adventstid. Inte nog med att julen närmar sig, det är även konserter med engelska kören och två i familjen som fyller år. – Därför sätter jag igång med att förbereda maten inför julen i god tid. Vi rullar köttbullarna redan i november och fryser in. Likaså lagar vi och fryser in Janssons frestelse i förväg. Den färska kalkonen och kalkonkorvarna måste beställas i god tid så att de inte hinner ta slut. Övrig tid på året går det an med fryst kalkon, men till jul ska den vara färsk! tycker Aprill. Även såser och fyllningar till kalkonen gör hon i förväg, då de går utmärkt att frysa in. Och den engelska klassikern Christmas pudding har varit klar sedan länge länge och väntar tålmodigt i skaff eriet. matväg, då kan jag även få utlopp för min konstnärliga sida och skapa precis som jag vill. Jag pyntar med allt från egna målningar till mossor, grenar och ris från skogen. En gång, vid en jaktmiddag, pyntade jag till och med bordet med älgspillning – allting går! – Julbordet är det roligaste jag vet att jobba fram i APRILL BRUKAR HA olika teman för hur bordet dekoreras inför jul. I år är det vitt och ljuvt som gäller. – Nu har jag dukat upp på ett vitt bord och sedan dekorerat med bland annat vita rosor och skimrande tyg jag köpt som metervara, mitt på bordet. Jag tänder även mängder av levande ljus i olika typer av keramikljusstakar. Så ser årets jul ut i vårt hus! BUFFÉ 1 1 • 2 012 15