CURRY Ginmust Då både gin och julmust bär smak av
enbär blir den här drinken överraskande god och är ett läskande alternativ till glöggen. GÖR SÅ HÄR: Häll 2–3 msk gin i ett glas. Fyll upp med julmust, pressa i juicen från en citronklyfta. Serveras kyld, eventuellt med en isbit i. KATARINAS ÄNTLIGEN ADVENT. Stjärnor upp och tänd alla ljusen! Fram med kastruller, kryddor och en gnutta tålamod och låt knäcken sjuda och ostbollarna ta form. Bjud hem dina närmsta eller alla du känner. Och du – njut! REDAKTÖR KATARINA SJÖSTRÖM, KATARINA.SJOSTROM@OTW.SE TIPSA MIG! PUBLICERADE BIDRAG BELÖNAS MED KOKBOK. FOTO EVA HILDÉN SMITH Plock med lite sälta i kan vara smaskigt att servera vid adventsminglet. Det här är ett par av mina lättlagade favoriter. KONJAKSRULLAR MED FIKON GER 12 STYCKEN: Blanda 200 g färskost av philadelphiatyp, 1 msk konjak och 5 torkade hackade fikon med en gaffel i en skål. Bred ut blandningen i ett tunt lager på 12 skivor av lufttorkad eller rökt skinka (ca 200 g). Ät och njut! LJUVLIGA OSTBOLLAR GER 12 STYCKEN: Blanda 150 g roquefortost, 50 g färskost av philadelphiatyp, 1 tsk honung och 4 torkade hackade dadlar i en skål. Rulla bollar av smeten. Rulla dem i 3 krossade digestivekex. Låt stelna i kyl. Låt dig väl smaka! Boktips till minglet Matigt Husmanshjärta I musikern, författaren och tevekocken Pluras tredje kokbok »Pluras husman« (Norstedts) hyllas maten han älskat sedan barnsben. – Mat var viktigt hemma, mamma trollade fram en festmåltid av vad som helst. Men det är inte enbart Pluras barndomsminnen som samlats: – I hela mitt vuxna liv har jag varit ute på Sveriges vägar med Eldkvarn, ätit från Skanör till Kiruna. Mat spelar stor roll i människors liv, speciellt när man är på resande fot mil efter mil. Då blir måltiden en högtid man ser fram emot. Det är kärleken till maten, måltiden och umgänget kring bordet. Ta knäcken på dig! Knäck med smak av saffran eller pepLYCKA I EN LITEN BOLL Så begärliga att man borde sätta en varningstext på burken. JULCHOKLADTRYFFEL MED PEPPARKAKSKROSS GER 30 STYCKEN: Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde och 25 g smör i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna något. Rör ner 250 g hackad mörk choklad och rör om tills smeten blivit jämn och blank. Låt svalna och ställ i kylen ca 1 timme. Krossa ca 8 pepparkakor i en mortel till små smulor. Forma chokladsmeten till runda bollar och rulla direkt i pepparkakskrosset. Förvara i kylen. VISSTE DU ATT... Yuzu är en citrusfrukt som odlas i Japan och smakar som en blandning av grapefrukt och mandarin. Frukten är även en av smaksättarna i årets Blossaglögg, där hela 7 000 liter yuzujuice gått åt. parkaka kan vara det godaste du ätit någon gång. Prova själv! GER 50 STYCKEN: Koka upp 2 dl socker, 2 dl vispgrädde och 2 dl sirap i en kastrull under omrörning. Låt därefter smeten koka kraftigt tills temperaturen är 125–130°C, beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör då och då. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 tsk pepparkakskrydda eller 1 paket saffran (1/2 g), blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna. BUFFÉ 1 1 • 2 012 27 FOTO PEPE NILSSON