Krydda julbordet MARTINS MAROCKANSKA REVBENSSPJÄL
L Fantastiskt saftiga och smakrika spjäll med orientaliska smaker. FÖR 6 PERSONER 2 kg tjocka revbensspjäll 5 msk ras el hanout kryddblandning (se recept bredvid) 2 krm chiliflakes (red hot chilipepper) 2 dl honung (ej flytande) 1/2 dl färskpressad apelsinjuice finrivet skal av 1/2 citron ev färsk koriander och finrivet citronskal till garnering salt GÖR SÅ HÄR: 1. Koka revbensspjällen i saltat vatten (1 tsk salt/liter vatten) i en stor kastrull tills de är helt möra, 1 1/2–2 timmar. Ta upp, låt rinna av och skär i bitar. 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Lägg spjällen i en ugnssäker form. Blanda kryddblandningen med chiliflakes, honung, apelsinjuice, citronskal och 1 tsk salt. Pensla bitarna runt om med glazen. Tillaga ca 15 minuter mitt i ugnen. Garnera ev med koriander och citronskal. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. RAS EL HANOUT Marockansk kryddblandning med julens alla smaker och lite till. GER 2 DL Blanda ihop 2 msk malen ingefära, 2 msk gurkmeja, 2 msk malen kanel, 2 msk malen karde mumma, 2 msk malen koriander, 2 msk malen kryddpeppar, 2 paket saffran (à 1/2 g), 2 tsk malen muskot och 2 tsk malen krydd nejlika. Förvara i en tättslutande burk. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KENNYS NOUGATGLASS Underbart krämig italiensk hasselnötsglass som avrundar julbordet på bästa sätt. FÖR 4–6 PERSONER 3 dl mjölk (3 %) 2 ägg 1 dl socker 2 dl vispgrädde 1 dl nutella (100 g) ev physalis till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Värm mjölken i en kastrull, ta från värmen precis innan den börjar koka. 2. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Vispa ner den lite varma mjölken i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen. 3. Sjud på svag värme, under omrörning, tills smeten har tjocknat. 4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädde och nutella. Låt smeten svalna helt innan den körs i glass maskin. 5. Kör blandningen i en glassmaskin ca 30 minuter, tills glassen blivit krämig (se anvisning till glassmaskinen). 6. Lägg upp och garnera gärna med physalis. FÖR ALLA? Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 1 1 • 2 012 13