Engelsk julmeny CHRISTMAS PUDDING »En riktig Chri
stmas pudding ska mogna i allt från en månad upp till tre år.« ÅNGKOKT PUDDING MED FIKON & HASSELNÖTTER Man brukar göra den i förväg och låta den mogna i allt från 1 månad till 3 år. Ju längre den mognar, desto mörkare blir den. GER 12 BITAR 250 g torkade fikon 1 dl hasselnötter 1 äpple 3 dl vetemjöl 1 tsk malen kanel 1 tsk malen kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 150 g rumsvarmt smör 3 dl mörkt muscovadosocker 3 ägg 1 1/2 dl mjölk 1/2 dl russin, gärna sultan smör till formen crème fraiche eller konjakssmör till servering färska fikon eller röda vinbär till garnering Se, en sådan pudding! Garnera din Christmas pudding med färska fikon eller röda vinbär. FÖR ALLA? Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Mormor Irenes kalkonsås. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett vid stekningen av kalkonen. Använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett vid stekningen av kalkonen. Byt grädden mot ris-, havreeller sojabaserad gräddersättning. »Stuffing« med tranbär och salvia. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd mjölkfritt bröd. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och använd mjölkfritt bröd. Gör äggfri: använd äggfritt bröd. Tranbär och portvin i clementinhalvor. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Krispig brysselkål med granatäpple. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Christmas pudding. Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, laktosfri mjölk och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre- eller sojabaserad ersättningsprodukt. Bjud med t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Konjakssmör. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka fikon och hasselnötter. Skala, kärna ur och grovriv äpplet. 2. Blanda mjöl, kanel, kardemumma och bakpulver. Vispa ihop smör och socker. 3. Rör ner ägg, mjölblandning och mjölk. 4. Blanda ner fikon, nötter, äpple och russin. 5. Smörj en rostfri bunke (ca 1,2 liter). Häll i blandningen. 6. Täck med två lager aluminiumfolie. 7. Ställ i en kastrull och fyll på med vatten halvvägs upp på bunken. Ånga puddingen 3 timmar i sjudande vatten. Fyll på med vatten då och då. 8. Ta upp bunken. Låt den stå mörkt och svalt, täckt med foliet, fram till servering. 9. Vid servering: Ställ bunken i en kastrull och fyll på med vatten halvvägs upp på bunken. Ånga puddingen 2 timmar, fyll på med vatten då och då. Ta upp och låt svalna. Stjälp upp puddingen på ett fat. 10. Garnera med fikon eller bär. Servera med crème fraiche eller konjakssmör (se nedan). BRANDY BUTTER KONJAKSSMÖR FÖR 8 PERSONER Rör ihop 100 g rumsvarmt smör, 1 1/2 dl florsocker, 3 msk konjak, finrivet skal av 1 citron och 1 tsk färskpressad citronjuice. Ställ i kylen 2 timmar. Servera till julpuddingen. BUFFÉ 1 1 • 2 012 21 Dessert