Dumplings Steg för steg: Så gör du egna dumplings
1 Lägg en klick fyllning i mitten av en degrundel. 2 Vik rundeln på mitten och knip ihop upptill först. 3 Använd sedan hela tummen och pekfi ngret... 4 ...och kläm till på båda sidor. 5 Klart! … och så gör du wontons 1 Lägg lite fyllning på wonton-arket och knyckla ihop. 2 Nyp ihop kanterna. Klart! WONTONS Wonton-arken säljs frysta i affärer med asiatiska specialavdelningar, kan beställas. TYPISKA INGREDIENSER I KINA SOJASÅS. En ljus soja används till dumplings, men den kan vara svår att få tag på i Sverige. Här har vi ersatt den med japansk soja. RISVINÄGER. I Kina doppar man ofta sina dumplings i en mörk risvinäger, möjligen blandad med lite soja och några strimlor färsk ingefära. Men de renläriga använder enbart vinäger. DUMPLINGSRUNDLAR. Många köper färdiga rundlar. Bara mjöl och vatten som blandas och sedan kavlas ut till tunna rundlar. SHAOXING-VIN. En stapelvara i det kinesiska köket, är svårt att få tag på i Sverige men kan ersättas med torr sherry. CHILIPASTE. Kinesisk chilipaste kan köpas i asiatiska special avdelningar/-butiker men kan bytas ut mot annan chilipaste, till exempel sambal oelek. FÖR 4–6 PERSONER 45 frysta små wonton-ark 175 g fläskfärs 1 tsk färskriven ingefära 1/2 dl torr sherry 1 tsk japansk soja salt DIPPSÅS 2 msk japansk soja 2 tsk sesamolja 1/2 tsk sambal oelek GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till dippsåsen. 2. Blanda ihop fläskfärs, ingefära, sherry, soja och 1 tsk salt. 3. Koka upp en stor kastrull med vatten. 4. Lägg ca 1/2 tsk färsblandning på varje ark och förslut genom att försiktigt nypa ihop kanterna. 5. Lägg dem i omgångar i det kokande vattnet. Låt koka ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av. Nu är det bara att doppa i den goda dippsåsen. BUFFÉ 1 1 • 2 012 7