INNEHÅLL 5 JIAOZI: ANNORLUNDA MATPYSSEL Häng med
till Shanghai och lär dig familjepyssla på kinesiskt vis. Familjen Shens dumplings är lika enkla att vika som de är goda. 22 10 MARTIN STENMARCK JULKRYDDAR Årets Childhood-artist Martin Stenmarck bjuder hem kompisarna för att laga rätter som utmanar klassikerna på julbordet. 15 KALKON: TRENDIG TRADITION Aprill Spendrup är matkreatör, konstnär och en hejare på att laga trendig kalkon och ljuvlig Christmas pudding. Bjud många! 22 HANTES GLAMOURGLÖGGIS 50 fl yttkartonger med pynt och 18 granar spridda på 75 kvadrat. Ja, det går! Välkommen på ett galet välpyntat glöggmingel. 5 10 »UPPESITTARKVÄLL & GOTT PYSSEL…« UPPESITTARKVÄLL VAR populärt pysselumgänge när jag växte upp. Marsipanfigurer formades – med varierande konstnärlig förmåga, och fransk kola kokades – med varierande seghet. Och så var det knäcken. Som alltid blev för hård! I bästa fall… Ett bestående minne från alla uppesittarkvällar är då moster Lisa brände just knäcken – och slängde den i slasken. Harangerna som följde är inte publiceringsbara. Och hur – eller kanske till och med om – hon fick rent i slasken är fortfarande höljt i dunkel. Fenomenet uppesittarkväll är dock värt att slå ett slag för. Och varför inte bli lite internationella och pyssla som i Kina? Där är det vanligt att samla familj och vänner och göra jiaozi, en uppskattad form av dumplings. De är obligatoriska vid det kinesiska nyåret. Och då går det åt mängder av dessa populära »snacks«. Därför lagar man gärna tillsammans och fryser in i förväg. En familj som samlas till dumplingspyssel är Maria och Steven Shen i Shanghai. Häng med till dem och lär, se sidan 5. Ett annat sätt att umgås är att göra som Martin Stenmarck med polare; att ses en lördagseftermiddag och laga mat – och ha buskul tillsammans. Vi hälsade på när Martin & Co samlades kring temat »förnya julbordsrätterna med nya internationella smaker«, se sidan 10. Inne på det internationella spåret måste jag bara tipsa om en kommande jultrend i Sverige: kalkon! Aprill Spendrup, som kommer från England, bjuder på en kalkon som är riktigt saftig och god, och som är härlig att samla många kring. Det blir en uppesittarkväll då man har fullt upp med att bara äta av allt det goda… Tony Wallin, chefredaktör tony. wallin@otw.se 27 KATARINAS CURRY Laga läckraste lyxpralinerna, coolaste knäcken och godaste glöggtillbehören. Blanda dig en ginmust och läs en kokbok. 28 TESTLAGAT: EN BILLIG MATKASSE Tränande familjen Sollert i Södertälje har testlagat en matkasse under en vecka. Buffé åkte på visit för att höra vad de tyckte. 39 VINN MATCHECKAR FÖR 25 000 KR Sista chansen att skicka in ditt allra bästa recept med en eller fl era rotfrukter i huvudrollen och vinna matcheckar. ALLA BUFFÉRECEPT I MOBILEN Skanna QRkoden med ICAs nya app för att få månadens Bufférecept i mobilen. Varsågod: 32 recept! RECEPTREGISTER Dumplingsdeg 9 Ginmust 27 Julchokladtryffel med pepparkakskross 27 Julknäck 27 Kokta dumplings med fl äskkött och gräslök 6 Konjaksrullar med fi kon 27 Konjakssmör 21 Krispig brysselkål med granatäpple 19 Ljuvliga ostbolllar 27 Marockanska revbensspjäll 13 Mojo rojo 12 Mormor Irenes kalkonsås 17 Nougatglass 13 Pehrs ljusa rockyroad 25 Pepparkaksgrissini med ädelostdipp 25 Pestorostade grönsaker med skinka 30 Ras el hanout 13 Räkor med curry och tomat 31 Sesam- och vitlöksmarinerad gurka 9 Snabb chili på köttfärs 30 Snabbkimchi 12 Snöbollar 25 Stekta dumplings med fl äskfärs och selleri 6 Stuffi ng med tranbär och salvia 17 Tofuröra 9 Tranbär och portvin i clementinhalvor 19 Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla 17 Ugnsstekt lax med basilika 30 Varm äppeldryck 24 Viltskavsgryta med linser och kapris 31 Wontons 7 Ångkokt pudding med fi kon & hasselnötter 21 BUFFÉ 1 1 • 2 012 3