Annorlunda adventspyssel! Förnya hemmamyset med f
amiljen genom att prova att byta ut pepparkaksbaket mot dumplingspyssel! DET PERFEKTA PYSSLET KINESISKA DEGKNYTEN… Dumplings är ett samlingsnamn för små bollar eller knyten med olika fyllningar. Även Sverige har sina dumplings, som kroppkaka och pitepalt. Italien har ravioli och Tyskland knödel. …MED FYLLNING I Kina är degen ofta gjord av mjöl. Fyllningen kan vara nästan vad som helst: kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller något sött. Jiaozi är den enklaste typen av dumpling att göra hemma. KOKTA ELLER STEKTA De är oftast kokta men kan också stekas. Då kallas de »pot stickers« eller på kinesiska guotie. Wontons är en typ av dumplings gjorda på en tunnare deg. De kan kokas och ätas som de är men är också populära att använda i soppa. Samtidigt som knäcken sjuder på spisen här hos oss tar dumplings form på andra sidan klotet. Vi åkte hem till familjen Shen i Shanghai för att »julpyssla« på kinesiskt vis. TEXT ANNA-LENA BJARNEBERG FOTO STEFAN EDETOFT är tufft , och som så många andra småbarnsfamiljer kämpar de med att få tid över till annat än jobb. När de väl är lediga är valet självklart. – En ledig söndag som börjar med besök på D et är en lyckodag för Steven och Maria Shen. För det var längesedan nu som de kunde ägna en hel dag åt det som de tycker om allra mest – att laga mat tillsammans. Arbetslivet i Shanghai matmarknaden, fortsätter med gemensam matlagning och avslutas med en härlig måltid är livet, säger Steven Shen när Buff é hälsar på för att lära sig »adventspyssla« på Kinavis. Är det dessutom dumplings på menyn är det något alldeles extra, »a special treat«: – Dumplings passar så bra att göra tillsammans. Har man förberett fyllningarna kan man sitta runt bordet och småprata medan man nyper ihop knytena, säger Maria Shen. Den allra största dumplings-högtiden i Kina är det kinesiska nyåret, men hos familjen Shen brukar man göra dumplings fyra gånger under året. BÅDE MARIA OCH STEVEN SHEN växte upp i stora, matlagningsintresserade familjer, med fl era generationer i samma bostad. Maria minns hur hon stod bredvid sin mamma och tittade på och lärde sig. I tioårsåldern började Maria med enkla rätter, som tekokta ägg. Steven minns särskilt hur han fi ck springa runt till grannarna med nylagade dumplings för att de skulle få provsmaka. Grannarna gjorde likadant, och det var nästan en tävling om vem som gjorde de godaste. – Nu vill vi gärna att våra barn ska få med sig samma tradition och lära sig hur man gör. Och se hur roligt de tycker det är, säger Maria Shen och nickar mot Yucen, 2, och Juliette, 4, som glatt fyller den ena dumplingen eſt er den andra medan de skojar och skrattar tillsammans. SÅ GÖR DU EGNA DUMPLINGS – VÄND BUFFÉ 1 1 • 2 012 5 Dumplings