Toppendipp. Blanda en dippsås av japansk soja och
lite sambal oelek att doppa dumplingarna i. JIAOZI KOKTA DUMPLINGS MED FLÄSKKÖTT OCH GRÄSLÖK Smaskiga dumplings där vi använder en torr sherry i stället för kinesiskt vin. FÖR 4–6 PERSONER 48 färdiga dumplingsrundlar (se recept på sidan 9) 100 g gräslök (ca 4 dl finstrimlad) 300 g salladslök 250 g fläskfärs 1 msk färskriven ingefära 1/2 dl torr sherry 1 ägg japansk soja och sambal oelek att dippa i GUOTIE STEKTA DUMPLINGS MED FLÄSKFÄRS OCH SELLERI Koka, stek och ånga. Njut en stekt variant av traditionell dumpling. FÖR 4–6 PERSONER 48 färdiga dumplingsrundlar (se recept på sidan 9) matolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Finstrimla gräslök och salladslök. Lägg i en bunke och blanda med 1 msk salt. Låt stå 20–30 minuter, för att dra ut vätskan ur löken. 2. Pressa ut vätskan ordentligt genom en sil. Blanda löken med fläskfärs, ingefära, sherry, ägg och 1 msk matolja. 3. Koka upp vatten i en stor kastrull. 4. Lägg ca 1 msk färsblandning i mitten av en rundel. Vik rundeln på mitten. Knip ihop upptill först. Kläm sedan till i varje sida med hela tummen och pekfingret (se bildserie). 5. Lägg dumplingarna i omgångar i det kokande vattnet. Låt koka 3–4 minuter. 6. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Njut dem nykokta och dippa i soja utblandad med lite sambal oelek. 6 BUFFÉ 1 1 • 2 012 500 g stjälkselleri 250 g fläskfärs 1/2 dl torr sherry 1 msk japansk soja matolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka sellerin. Lägg den i en bunke och blanda med 4 tsk salt. Låt stå 20–30 minuter, för att dra ut vätskan. 2. Pressa ut vätskan ordentligt genom en sil. Blanda sellerin med fläskfärs, sherry, soja och 2 msk olja. 3. Koka upp vatten i en stor kastrull. 4. Lägg ca 1 msk färsblandning i mitten av en rundel. Vik rundeln på mitten. Knip ihop upptill först. Kläm sedan till i varje sida med hela tummen och pekfingret (se bildserie). 5. Lägg dumplingarna i omgångar i det kokande vattnet. Låt koka 3–4 minuter. 6. Ta upp med hålslev och låt rinna av. 7. Stek dem på en sida i omgångar i olja i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna. Tillsätt 1 dl vatten, lägg på ett lock och låt dumplingarna koka (de ångkokas nu under locket) i ytterligare ca 3 minuter. Njut dem nystekta och dippa i soja utblandad med lite sambal oelek. Riktiga stekare! Ge dina dumplings en fi n yta. Dumplingarna kan frysas okokta och sedan kokas som vanligt enligt beskrivningen ovan. Ställ dem en och en på en bricka i frysen och låt dem stelna innan du packar dem i plastpåsar. tips!