NG Gbg 1
LEVE NATURVINET I boken Chateau vadå pekade Mats-
Eric Nilsson ut hur lätt det är att bli lurad av vinbranschens tjusiga yttre och dess föreställning om något traditionellt med anor från tidigare århundraden. I Nyfiken på naturvin slår han ett slag för äkthet och en återgång till hur allting en gång var. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN D et har sagts väldigt mycket om naturvin de senaste åren. Faktum är att det nästan pratas mer om det än faktiskt dricks. Populariteten ökar i vilket fall som helst stadigt och det lär vara det viktigaste ifall du frågar Mats-Eric Nilsson. Den före detta nyhets- och matjournalisten, numera föredragshållaren och fackboksförfattaren tillhör dem som inte bara väljer bort ”tillsatsvinet” som han kallar det till förmån för den mer naturliga produkten, utan även faktiskt tar upp kampen med allas hälsa och välbefinnande som mål. Men denna kamp är absolut inget nytt får vi lära oss i boken Nyfiken på naturvin. Längs vinets industrialiseringsprocess har det funnits belackare som försökt dra åt bromsen vid flera tillfällen. FÖRSTA GÅNGEN VAR 1907 då det mest omfattande upproret i Frankrike sedan revolutionen handlade just om vintillsatser. Då var den stora boven helt enkelt socker och inte de många tillsatta ämnen som industrivinet innehåller idag. Mats-Eric har grävt fram en illustration från tiden där det står ”Krig mot vinfusket, leve naturvinet” och där triumferande vinbönder har brottat ned en vinbedragare som ligger på marken och kramar en sockertopp med en vinbondes stövel på sin axel. Dagens naturvinsrörelse kan emellertid mer spåras tillbaka till rebelliska vinbönder i Beaujolais på 70-talet – en del med det nobla syftet att helt enkelt få bort 40 NÖJESGUIDEN | NR 09, 2020 huvudvärken dagen efter – än till anti-sockerupproret i 1907. EFTER ATT HA läst hans nya bok bad vi Mats-Eric Nilsson berätta mer om hur han tänkte brotta ned vinbedragarna av idag. Vad är det första du säger till någon ifall de står och väljer mellan naturligt vin respektive vanligt ”tillsatsvin”? – Först berättar jag om alla de 63 tillsatser och så kallade processhjälpmedel som man får använda om man gör vanligt vin. Sedan berättar jag hur rent från allt detta naturvinet är. Att det helt enkelt är det ursprungliga, autentiska och levande vinet. Tänk surdegsbröd! MATS-ERIC NILSSON har länge varit på krigsstigen mot vinproducenter och deras privilegium jämfört med exempelvis matproducenter att inte behöva ha någon innehållsinformation på sina produkter. Han menar att de inte har något incitament att minska antalet tillsatser då ändå ingen vet vad som är i produkten. Nu har naturvinet vuxit i popularitet, men jag är emellertid inte så säker på att det är på det övriga vinets bekostnad, ser du några som helst framsteg bland de etablerade vinhusen? – Det pågår en process inom EU för att tvinga alkoholbranschen att redovisa vad som finns i produkterna. I de förhandlingarna har vinbranschen faktiskt gått med på att införa innehållsförteckningar. Men vinföretagen vill att de själva ska få avgöra om den ska tryckas på flaskans etikett eller om den bara ska finnas online. Producenterna är nämligen livrädda för att det ska bli alltför lätt för konsumenten att se vad vinet egentligen innehåller och gör sitt bästa för att försöka dölja den. En lång innehållsförteckning med en massa tillsatser skulle ju förstöra vinets image av kultur och äkthet. Ingen skulle längre tro på etikettens påståenden om hur traditionellt det här vinet har framställts av samma familj sedan 1492. Med tanke på svåra tider, pandemi, lågkonjunktur, arbetslöshet… Eftersom bättre varor generellt är dyrare hur kan vi få en naturvinsrörelse att växa under svårare förhållanden? Och om man inte ser på det från konsumentens sida utan producenterna, kan de överleva och fortsätta sin revolution i en ekonomiskt tuffare framtid, med tanke på den process och den tid det tar för dem att producera i så små kvantiteter? – Pandemin har absolut slagit mot de små producenterna. Jag känner många vinbönder som berättar hur försäljningen minskat när krogar och barer i Europa varit mer eller mindre nedstängda. Men naturvinet kommer inte att dö med coronan. I Sverige har naturvinet snarare blivit lättillgängligare när importörer som förr enbart sålde till restaurangbranschen börjat vända sig till vanliga konsumenter med olika naturvinslådor i Systembolagets beställningssortiment. Hur pass medveten är den generella svenska konsumenten? – Det skiftar nog en hel del. Många väljer numera ekologiskt vin. Och då är naturvinet ett givet nästa steg. Egentligen tar man då ett ganska stort kliv eftersom det är rätt mycket som skiljer ekovin och naturvin. Båda har gjorts på ekologiskt odlade druvor, men i ekovinet får man faktiskt använda 45 tillsatser och processhjälpmedel. Jag tänker att många tycker det är svårt att navigera i naturvinsutbudet. På en vinbar fungerar det kanske bättre med direktkontakt med kunnig personal, men när det gäller folks personliga inköp så tror jag det är lite svårare. Vad tror du påverkar folks köpmönster? – Ett stort hinder är ju Systembolaget, som skulle kunna göra enormt mycket mer för att guida sina kunder till naturvinet. Först och främst borde det finnas betydligt fler naturviner i sortimentet, idag kan det handla om en handfull viner i en butik med tusen vanliga viner. I min bok har jag en lista på över 900 naturvinsproducenter vars viner sällan eller aldrig dyker upp på Systembolaget. Och dessutom skulle naturvinerna märkas ut så att kunden har lätt att hitta dem. Att det ännu inte finns någon övergripande internationell märkning på flaskorna gör ju att Systembolaget har ett ännu större ansvar att hjälpa sina kunder, exempelvis med en egen hyllkantsmärkning.