NG Gbg 1
KROGNYHETER Våra grannländers krogar börjar öppna
upp, och även på hemmaplan ser åtminstone uteserveringarna ut att fyllas på. Men vad finns det att återvända till? Här är några av nyheterna. TEXT: PELLE TAMLEHT STOCKHOLM LYCKAD PREMIÄR FÖR OMAKA Restaurangen är klar, och de första ölen finns på Systembolaget. DEN 2 SEPTEMBER var det premiär för Hedda Spendrups storsatsning Omaka att lyfta på täcket och offentliggöra det som har varit i görningen i nästan fem års tid. – Efter att bryggeriet väl kom på plats har jag längtat efter att få öppna restaurangen. Nu när det äntligen sker känns det sjukt nervöst, säger Hedda Spendrup som är bryggmästare på Omaka. Målet med restaurangen är att skapa ett ställe som våra vänner och gäster vill hänga på jämt, utan att någonsin tröttna. FÖR MATEN PÅ Omakas restaurang står den tidigare Årets kock-finalisten Christian Siberg. – Min matlagning är långt ifrån klassisk vilket avspeglas i menyn. Flera av våra rätter är skapade för att matcha Omakas öl men Hedda kan likaväl brygga ett öl för en specifik servering. Det ger våra gäster en mer intressant och komplex upplevelse. OMAKA LIGGER PÅ Uggelviksgatan 2 i Stockholm och har öppet kvällstid måndag till lördag från den 2 september. Samma vecka släpps två öl från Omaka på Systembolaget, följt av ytterligare en tredje i början av oktober. STOCKHOLM NU ÖPPNAR PONTUS GIRAFFEN Den 16 september är det premiär för La Girafe. PONTUS FRITHIOFS SENASTE skapelse La Girafe ligger på Fleminggatan 39 på Kungsholmen och serverar en meny inspirerad av den franska mångkulturella matkulturen. ADRESSEN ÄR FLEMINGGATAN 39, och restauranglokalen består av tre olika delar. Dels café och bar med cirka 30 sittplatser, dels en bistro med plats för 90 sittande gäster och slutligen en loungebar för upp till 45 personer. Den sistnämnda går även att hyra för privata tillställningar. KROGEN HAR ÖPPET sön-tor 08-23 samt fre-lör 08-00. 82 NÖJESGUIDEN | NR 09, 2020 STOCKHOLM DE TAR ÖVER ERIKS BASAR Den nya krogen är ett New York-inspirerat brasserie med tillhörande saluhall. DET VAR I början av april som Anna Lallerstedt valde att lämna in konkursansökan för Eriks Basar, efter ett och ett halvt års verksamhet på Hantverkargatan. Nu har grundartrion bakom Petit France tagit över lokalerna, och öppnat under det nya namnet At Kungsholmen. RESTAURANGEN HAR DAGLIGEN öppet för lunch 11-14, ”häng 14-17” och middagsservering mellan 17-23. Saluhallen är öppen mellan 11-23. AT KUNGSHOLMEN KOMMER även att erbjuda livespelningar med mer eller mindre kända artister. STOCKHOLM 7 ELEVEN VILL BÖRJA SERVERA ÖL OCH VIN Först ut är givetvis Södermalm. 7 ELEVEN HAR lämnat in en ansökan om servering av starköl och vin i sin butik på Folkungagatan 52. Tillståndsansökan gäller sju dagar i veckan mellan 12 och 01. Södermalms stadsdelsförvaltning tycker emellertid att det låter som en dålig idé. – Den ligger i omedelbar närhet av miljöer där det är känt att många yngre ungdomar vistas, skriver förvaltningen i ett remissvar. CARINA CUTLIP ÄR enhetschef på stadens tillståndsenhet som beslutar om serveringstillstånd kan emellertid inte uttala sig om ansökan innan den är utredd. – Det finns tydliga regelverk kring menyn och hur maten tillreds, att det är restaurangliknande miljöer. Vi tittar på lagen och får göra en avvägning av konceptet, säger hon till sajten Allt om Stockholm.