Buffé 1
Buffé POTATISSOPPA Billiga råvaror som potatis och
vitkål kan utgöra basen i en magiskt god soppa! ENKELT Minska dina matkostnader INVENTERA OCH PLANERA Inventera vad som finns hemma och utgå från det när du gör en matplan för ett antal dagar framåt. På så vis undviker du onödiga spontanköp och ser till att maten som köps används. HANDLA I SÄSONG Att välja råvaror i säsong är extra prisvärt, så håll koll på vad som är i säsong just nu. VEGOFIERA Vegetariskt är ofta billigare än fisk eller kött. Välj växtbaserade protein före animaliska och dryga ut maten när du lagar kött. Prova till exempel att minska mängden köttfärs i en köttfärssås och öka mängden rotfrukter eller tillsätta linser. GÖR DET SJÄLV Ta med eget istället för att köpa: det gäller allt från lunch till mellanmål, fika och kaffe. Gör till exempel storkok och ta med som lunchlåda. Rätter som gryta, gratäng och soppa är perfekt att laga mycket av och tål att frysas in och värmas. MINSKA SVINNET Var kreativ med det du har i kylen: gårdagens kokta potatis kan bli potatisfritters och en trött morot kan rivas ner i lasagnen. Håll koll på de färskvaror du har hemma och se till att använda dem innan de blir dåliga. Om du vet att du inte kommer hinna: frys in! Har du rester av lagad mat? Ät upp dem eller frys in. RÄDDA EN VARA Många butiker har en plats med varor med kort bäst före-datum, där finns det god chans att fynda varor till riktigt bra priser! POTATISSOPPA MED VITKÅL OCH ÄRTOR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 knippe färsk gul lök eller 1 liten purjolök ca 200 g 300 g vitkål 500 g potatis 2 dl vispgrädde 250 g gröna ärtor Från skafferiet 2 msk olja 2 buljongtärningar salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva löken. Skiva vitkålen. Skala och skär potatisen i skivor. Fräs lök och vitkål i olja ca 10 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt potatis, buljongtärningar, 1 liter vatten och grädde. Låt koka ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. 2. Tillsätt ärtor och smaka av med salt och peppar. CHAMPINJONPASTA 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 250 g champinjoner 2 vitlöksklyftor 2 dl vispgrädde eller crème fraiche 400 g pasta 1 dl riven lagrad ost Från skafferiet 2 msk olja ½ msk dijonsenap salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Stek svampen i oljan tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare några minuter. 2. Tillsätt grädde och senap och låt koka ihop, smaka av med salt och peppar. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 2 dl av kokvattnet. Tillsätt pastan och vattnet i champinjonsåsen och låt koka ihop till en krämig pasta. Toppa med riven ost och gärna extra peppar. 12 BUFFÉ #08/2023 TIPS Du kan också välja naturell crème fraiche i gratängen och tillsätta kryddor efter smak.
Buffé RÖDBETSRISOTTO Det behöver inte vara dyrt at
t laga något lite lyxigare, rivna rödbetor i risotton är
Buffé UGNSPANNKAKA Dags för ugnspannkakans revansc
h – billig, enkel och älskad av hela familjen!